210124-cijfers Het aantal opnames van coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen blijft toenemen, zo blijkt zondag uit de cijfers die het gezondheidsinstituut Sciensano ter beschikking stelde. De daling van het aantal besmettingen is intussen ook tot stilstand gekomen.

Volgens het dashboard werden tussen 17 en 23 januari gemiddeld 132,6 nieuwe patiënten opgenomen. In vergelijking met de week voordien is dat een toename met 14 procent. Er liggen nu 1.888 mensen in het ziekenhuis. Dat aantal daalt wel nog lichtjes, net als het aantal patiënten op intensieve zorgen (327).

Besmettingen
Intussen begint ook het aantal besmettingen te stagneren na een periode van dalende cijfers. Tussen 14 en 20 januari werden er dagelijks gemiddeld 2.008,9 besmettingen vastgesteld. In totaal raakten in ons land nu al 691.854 mensen besmet met het virus en dat zijn er 2.583 meer dan gisteren! Het gemiddeld cijfer gaat dus ook nog stijgen.

Overlijdens
In de periode van 14 tot 20 januari werden gemiddeld 51,3 nieuwe overlijdens vastgesteld, een stijging met 1,4 procent in vergelijking met de week voordien. In totaal zijn 20.726 mensen overleden aan de gevolgen van een besmetting, 51 meer dan gisteren.

210124-grafiekSint-Truiden
De toestand in Sint-Truiden blijft zeer ernstig: met 62 stijgt het aantal besmettingen nu reeds tot 1.792. De besmettingen, zonder symptomen, zitten ook bij de allerkleinsten. Vandaar de oproep van de gouverneur om weg te blijven bij opa en oma. Hasselt (2.384, +10) en Genk (3.202, +24) liggen nu een stuk lager. Enkel Borgloon bij de buurgemeenten blijft gespaard van bijkomende besmettingen, de rest niet: Wellen +5, Nieuwerkerken +2, Kortessem +2, Heers +3 en Gingelom +3. Het aantal overlijdens in onze provincie bedroeg tussen 16 en 22 januari 24.

Reizen zijn de boosdoener
Vorig jaar brak de pandemie in ons land uit na de skireizen van … de krokusvakantie, in september begon de heropflakkering na de trips naar de zin in zomervakantie en nu lijkt een nieuwe golf in de maak na de zonnekloppers en mensen die niet zonder latten kunnen in de kerstvakantie. Uiteraard ligt hier een verpletterende verantwoordelijkheid bij de regering die de mensen hun goesting lieten doen en op de enige verplichting, testen en quarantaine) geen greintje controle deed. Dus, beste regering, laat de horeca weer opengaan en de coiffeurs hun werk doen, en verbied reizen tot in september! Of blijven jullie broekschijters die het simplistische verkiezen boven de feiten die nu al driemaal achter mekaar zijn bewezen?