Er liggen nu al 2.071 Covid-patiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 418 in de intensieve zorg. Dat blijkt dinsdag uit de voorlopige coronacijfers op het dashboard van Sciensano.

Tussen 30 oktober en 5 november werden in ons land elke dag gemiddeld 7.867 nieuwe besmettingen geregistreerd, een stijging met nog 4 procent in vergelijking met een week eerder. Er werden ook wel 7 procent minder testen afgenomen. De positiviteitsratio is dan ook gestegen naar 11,2 procent (+1,6 procent): ruim één op de negen coronatests levert een positief resultaat op.

Het reproductiegetal daalt tot 1,13. Met een waarde boven 1 betekent dat wel nog altijd dat de epidemie in kracht toeneemt.

In de week van 30 oktober tot 5 november overleden elke dag gemiddeld 20 mensen aan Covid-19, een daling met 8 procent. Er stierven nu al 26.200 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting.

We kijken ook even naar Limburg. In Sint-Truiden waren er gisteren “slechts” 8 besmettingen, de voorbije drie dagen waren er dat wel 38 en de voorbije week 136. Dat maakt ook dat het R-getal onder de 1 duikt wat erop wijst dat hier het virus in kracht afneemt. Dat kunnen we niet zeggen van Hasselt (35 – 176 – 406) en Genk (33 – 164 – 358) waar het virus duidelijk in kracht toeneemt. En ja, Hasselt, Genk en Sint-Truiden liggen dicht bij mekaar, dicht genoeg om het virus zowat overal in alle hevigheid te laten toeslaan. De toestand in de andere gemeenten van Haspengouw is minder rooskleurig. Wellen +3, Nieuwerkerken +2, Kortessem +6, Heers+2, Gingelom +4 en Borgloon +3 zijn samen goed voor 20 nieuwe besmettingen.

De Limburgse hospitalen beginnen de druk ook te voelen. De coronabedden in Sint-Trudo zijn zo goed als volzet met 9 patiënten waarvan 2 op intensieve. Maar Limburg in zijn totaliteit komt op 125 ingenomen bedden waarvan 29 op intensieve en 17 aan de beademing. Hierbij gaat het om gevaccineerde en niet-gevaccineerde mensen waarvan bij de gevaccineerden ook vaak onderliggende aandoeningen een belangrijke rol spelen terwijl de intensieve bedden grotendeels door niet-gevaccineerden ingenomen worden.