In de week van 2 tot en met 8 april werden elke dag gemiddeld 253,3 mensen met Covid-19 opgenomen in het ziekenhuis. Dat is een lichte daling (-3 procent) in vergelijking met een week geleden, blijkt vrijdagmorgen uit de voorlopige cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano.
De daling van het aantal opnames vertaalt zich nog niet in een afname van het totale aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen. Momenteel liggen nog altijd 3.128 mensen met Covid-19 in het ziekenhuis (+6 procent), van wie er 911 op de afdeling intensieve zorg liggen (+15 procent).
Intussen neemt het gemiddelde aantal overlijdens ook fors toe. Tussen 30 maart en 5 april werden gemiddeld 39,4 coronadoden per dag geteld. Dat is een stijging met liefst 47,6 procent in vergelijking met een week eerder. In totaal zijn in België nu al 23.348 mensen om het leven gekomen na een coronabesmetting. Gisteren waren er dat 47
Weer bijna 5.000 besmettingen
In de week van 30 maart tot 5 april werden dagelijks gemiddeld 3.592 nieuwe coronabesmettingen geteld, wat een daling is met 25 procent op weekbasis. Maar ook het aantal afgenomen tests is gedaald. De positiviteitsratio is zelfs licht gestegen naar 8,1 procent. 913.057 Belgen raakten al besmet, een stijging met 4.845 op één dag!
Tot slot blijkt uit de gegevens nog dat 1,6 miljoen Belgen minstens één dosis van een coronavaccin hebben gekregen.
Meer sterfgevallen
Er sterven opnieuw meer Belgen aan het coronavirus. Volgens de voorlopige cijfers van Sciensano eiste het virus tussen 31 maart en 6 april gemiddeld elke dag 40 levens. Dat is veel meer dan het sterftecijfer van de week daarvoor: toen maakte corona ‘maar’ 28 slachtoffers per dag.
“Die evolutie ligt volledig in de lijn van de verwachtingen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “Het sterftecijfer is altijd de laatste parameter die stijgt, een tijdje na de besmettingen en de ziekenhuisopnames.” De vertraging op die sterftecurve komt er omdat gehospitaliseerden ook een tijdlang in het ziekenhuis verblijven. “Een covid-patiënt ligt bij ons gemiddeld 18 dagen op intensieve zorg”, zegt intensivist Geert Meyfroidt (UZ Leuven). En veel van de mensen die op intensieve zorg terechtkomen, sterven ook effectief. “Globaal genomen sterft één op de drie coronapatiënten op intensieve, al verschilt dat van ziekenhuis tot ziekenhuis.”
Toch AstraZeneca voor -66, als ze dat willen
Wie jonger is dan 56 en expliciet aangeeft dat hij of zij wil ingeënt worden met het AstraZeneca-vaccin, kan toch dat vaccin krijgen. Ondanks de tijdelijke opschorting waartoe de ministers van Volksgezondheid woensdagavond hebben beslist. Het Agentschap Zorg en Gezondheid stuurde donderdagochtend een omzendbrief naar alle vaccinatiecentra. Daarin staat dat alle personen die jonger zijn dan 56 en nog ingepland staan voor het vaccin van AstraZeneca, gecontacteerd moeten worden.
Limburg
In Limburg stijgt het aantal besmettingen fors: er kwamen er gisteren niet minder dan 660 bij, meer dan het dubbele van gisteren en toen was er al een verdrievoudiging.
In dat coronageweld blijft Sint-Truiden (2.766, +9) nog redelijk gevrijwaard zeker in vergelijking mat Genk (4.887, +38) en Hasselt (3.584, +22). In de Eerstelijnszone Haspengouw maakt Gingelom (+6) een slechte beurt. Nieuwerkerken en Heers houden de 0, Kortessem +1, Wellen +3 en Borgloon +4 zijn de cijfers van de andere gemeenten.
Tenslotte de vaccinaties: in Limburg werden gisteren 8.000 mensen gevaccineerd. De cijfers van de Vlaamse Vaccinatieteller geven aan dat er in Sint-Truiden gisteren welgeteld 14 vaccinaties waren terwijl er bijna 1.000 beloofd waren. Er zit dus iets grondigs mis tussen de vaccinatiecentra en de centrale overheid, zeker wat het doorgeven van gegevens betreft.