“De cijfers zijn rood en de kaarten kleuren rood. Gemiddeld hebben we ruim 4.000 nieuwe besmettingen per dag en 200 nieuwe ziekenhuisopnames. Er liggen nu bijna 600 covid-patiënten op intensieve zorgen. Dat is tweemaal meer dan in het begin van februari. Die cijfers zijn van dezelfde grootorde als bij de start van de tweede golf”, zegde viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van Sciensano deze middag.

“De versnelling in toenames is wel nog niet zo hoog als toen. De besmettingen verdubbelen om de 14 dagen. Bij de vorige golf was dat om de week. Maar ook deze opstoot kunnen we neerdrukken. Vooral door maatregelen die dichte contacten beperken. De grootste hefboom zit in onze eigen handen”, zegt Van Gucht.

We zitten momenteel aan gemiddeld 4.060 nieuwe besmettingen per dag. Dat is een toename van 41 procent op weekbasis. Dat is een stuk hoger dan bij de andere opflakkeringen in 2021. In de voorbije week waren dat op drie dagen zelfs meer dan 5.000 nieuwe besmettingen. “Daarmee is het risico op besmetting het hoogst in vier maanden”, zei Van Gucht. “Voor mensen die tot een risicogroep horen, loont het de moeite te nemen om extra voorzichtig te zijn in afwachting van hun vaccinatie.”

Toename bij kinderen en tieners
De toename versnelt voorlopig wel niet. “De komende dagen moet uitwijzen of dit een tijdelijke hapering is. De stijging is te merken bij alle leeftijdsgroepen. Ook de 90-plussers. De grootste toename is te zien bij kinderen en vooral bij tieners. Respectievelijk gaat het om een stijging van 56 en 60 procent. Meer dan één op vier van de huidige besmettingen vinden we bij deze leeftijdsgroepen. Het grootste aantal nieuwe gevallen zien we momenteel bij tieners en dan vooral bij kinderen tussen 10 en 12 jaar oud”, aldus Steven Van Gucht.

Op 16 april: 1.000 zieken op IC
De totale ziekenhuisbezetting stijgt ook verder door naar 2.359 patiënten. Dat is 12 procent meer dan de week ervoor. In totaal liggen er nu op Intensieve Zorg 588 patiënten. “Dat is een toename van 17 procent. Dat komt overeen met een verdubbelingstijd van 1 maand. Aan dit tempo bereiken we op 16 april de drempel van 1.000 patiënten op IC”, rekende Van Gucht nog uit.

“Stel nodige zorg niet uit”
Op 22 maart zijn onze ziekenhuizen opnieuw overgeschakeld naar fase 1B. Dat betekent dat 50 procent van de dienst Intensieve Zorg voorbehouden wordt voor Covid-patiënten. De ziekenhuizen kunnen hiervoor niet-dringende zorg uitstellen. Denk aan het plaatsen van bepaalde protheses bijvoorbeeld.

Van Gucht benadrukte dat alle noodzakelijke medische zorg wel doorgaat. “Als u zich ziek voelt, dan mag u niet twijfelen om uw arts te contacteren. De huisartsen en ziekenhuizen hebben zich zo georganiseerd dat ze iedereen op een veilige manier kunnen ontvangen. Stel dat niet uit. ”

Kaap van 1 miljoen gevaccineerden bereikt
“Hoe meer mensen zich laten vaccineren, hoe dichter we komen bij het normale leven. Vaccinatie is de meest concrete vorm van solidariteit. Je draagt bij tot het welzijn van iedereen”, zegde Gudrun Briat, woordvoerder van de taskforce vaccinatie. “Vandaag is een belangrijke dag. We hebben de mijlpaal van 1 miljoen gevaccineerden bereikt. Op dit moment zijn er in ons land dus meer dan 1 miljoen mensen beschermd tegen ernstige vormen van Covid-19.”