Premier Alexander De Croo doet vandaag consultaties met de minister-presidenten op basis van de laatste cijfers en analyses van het coronacommissariaat. Hij heeft ook beslist om het kernkabinet te vervroegen naar dinsdagavond (vandaag) om de situatie te bespreken met de federale vicepremiers. Dat overleg zal plaatsvinden om 20 uur. 

Het Overlegcomité zal wellicht vervroegd worden en zal mogelijk woensdagvoormiddag al plaatsvinden.
De Hoge Raad voor Justitie vreest dat het voorontwerp van pandemiewet tot nieuwe geschillen zal leiden, die rechtscolleges mogelijk niet zullen kunnen verwerken wegens een gebrek aan middelen. Dat zegt de HRJ dinsdag in een advies. “De HRJ kan geen positief advies geven over het voorontwerp van pandemiewet”, is het besluit. Het langverwachte voorontwerp van pandemiewet van minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden voert een wettelijk kader in voor maatregelen die de regering kan nemen in een medische noodsituatie, zoals een pandemie. Dat gebeurt nu al maanden door middel van ministeriële besluiten, maar die werkwijze stuit op kritiek van de oppositie en grondwetsexperten, die vinden dat het parlement buitenspel wordt gezet. Ook de minister van Binnenlandse Zaken mag terug naar de tekentafel.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke roept dan weer de vaccinatiecentra en de lokale besturen op de afspraken over de reservelijsten te respecteren. Volgens de CD&V-minister wordt er hier en daar “los omgesprongen” met die afspraken. Het is de bedoeling dat de reservelijsten in de eerste plaats gevuld worden met zorgverleners en 65-plussers. In tweede orde kunnen daar politiemensen, kleuterleiders en mensen uit de kinderopvang (hetgeen in Sint-Truiden gebeurde wat tot grote woede in Nieuwerkerken en Gingelom leidde) aan toegevoegd worden. “Ik roep elke burgemeester en elke coördinator van een vaccinatiecentrum op zo snel mogelijk reservelijsten van 65-plussers aan te leggen”, zegde hij in het Vlaams Parlement.

Beke reageert daarmee op verschillende vaccinatiecentra waar er versneld werk wordt gemaakt van de inenting van die tweede groep: “Ik reken op de verantwoordelijkheid van iedereen. We moeten echt de afgesproken strategie volgen.”