Het Overlegcomité van de federale regering en de deelstaatregeringen kwamen donderdagavond om 20 uur vervroegd samen om strengere, bijkomende maatregelen te nemen in de strijd tegen corona. Vanmorgen werden de maatregelen toegelicht, ze gelden tot 19 november. Onder dit artikel vindt u alle maatregelen opgelijst.

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) lichtte de verschillende domeinen toe, te beginnen met sport: profwedstrijden gaan door zonder publiek, amateurcompetities zijn opgeschort, en bij jeugdwedstrijden mag alleen nog één ouder aanwezig zijn. Iedereen mag ook in open lucht blijven trainen. “Er blijven dus nog heel wat sportmogelijkheden over.”

Voor het hoger onderwijs mogen nog maximaal 20 procent van de capaciteit van een klas gebruikt worden. Uitzonderingen zijn de practica, en de eerstejaars. “Als je dat alleen van achter je scherm moet doen, denk ik dat je verloren loopt.” Daarom geldt voor hen een bezettingsgraad van 50 procent.

In de cultuur- en evenementensector kunnen wel nog zaken doorgaan, maar bij indoor evenementen is er beperking van 40 aanwezigen. Als er voldoende coronagaranties zijn kan dat opgetrokken worden tot 200. Uitzonderingen voor meer kan niet. Na 19 november gaan we terug naar de huidige situatie “behalve als de curve gigantisch slecht is”.

Voor jeugdverenigingen zijn de regels iets complexer. Bij kinderen jonger dan twaalf kan alles als gepland doorgaan, bij oudere kinderen zijn alleen buitenactiviteiten toegestaan, met mondmasker. Kampen kunnen tijdens het schooljaar niet voor wie ouder is dan 12. Tijdens de herfstvakantie is er wel een uitzondering voor groepen van tussen de 12 en 14: die mogen wel op kamp, als ze minstens vier keer overnachten en zo “een stabiele, afgesloten groep” vormen.

Alle pretparken gaan dicht. De dierentuinen blijven wel open, maar paviljoenen waarin bijvoorbeeld aquariums te zien zijn blijven wel dicht.

Telewerk is en blijft de regel. “Als je geen telewerk kan doen, moet je naar het werk maar het moet er veilig zijn. Maar we doen een oproep aan alle bedrijfsleiders om komende dagen maximaal in te zetten op dat telewerk”, zegt minister van Volksgezondheid Vandenbroucke nog tijdens de persconferentie.

Volgens minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke is de omvang of kracht van de storm die op de zorg afkomt in de handen van de burgers, dat zegt hij tijdens de persconferentie van het Overlegcomité. “we moeten een dam vormen rond onze zorg en zorgen dat die niet spring”, zei hij. “We hebben gevraagd niet-dringende operaties die je dus kan plannen uit te stellen gedurende vier weken. Binnen twee weken gaan we dat bekijken”, zei Vandenbroucke. Hij vraagt wel dat mensen die dialyse , revalidatie of chemo krijgen naar het ziekenhuis blijven gaan. “Laat je alstublieft verzorgen”, klinkt het.