“De coronacijfers zetten hun gunstige pad onverstoord verder”, zegt Steven Van Gucht op de vrijdagconferentie van Sciensano. “Aangedreven door de vaccinatiecampagne en het goede weer. De epidemie evolueert goed, maar we moeten waakzaam blijven. Ook in België is de delta-variant (Indische variant) in opmars. Deze is besmettelijker dan de Britse variant en kan nog veel besmettingen veroorzaken. Zeker omdat we nog grote groep hebben van niet gevaccineerden.”

“Momenteel zijn er dagelijks gemiddeld 1.173 nieuwe besmettingen per dag. Dat zijn er 38% minder op weekbasis. Pinkstermaandag ligt niet meer in vergelijkingsperiode, waardoor we een onvertekend beeld van de trend krijgen en die blijft gunstig.”

De Delta-variant wint langzaam maar zeker meer terrein.
Vorige week was 1,3% van de besmettingen die variant. Nu 3,9%. Hij zal de competitie van de andere varianten winnen, zo lijkt het. De Britse variant is nu nog dominant. “Varianten komen en gaan en de variant die voordeel heeft, door hogere besmetting of betere ontsnapping aan immuniteit, wint de competitie. Maar de grootte van de ruimte die zo’n variant kan innemen, bepalen we zelf door ons gedrag. Wij bepalen zélf de evolutie van de curves”, aldus Van Gucht

Steven Van Gucht: “Volgende week mogelijk oranje zone”
Steven Van Gucht meldt ook goed nieuws over de dalende besmettingen in ons land. “Over een week kunnen we een incidentie bereiken van minder dan 150 besmettingen per 100.000 inwoners. Dan kan België weer oranje kleuren op de kaart van de ECDC.”

De daling doet zich voor in alle leeftijden. Tieners zijn verantwoordelijk voor 1 op 5 van de besmettingen. De helft van de besmettingen doet zich voor bij mensen jonger dan 32 jaar De besmettingen dalen in alle gewesten en alle provincies: van -57% in Luxemburg tot -24% in het Brussels Gewest.”

Steven Van Gucht: “Nog steeds hier en daar grote uitbraak in woonzorgcentra”
Behalve in Brussel en Waals-Brabant gaan de ziekenhuisopnames ook verder in dalende lijn, met 61 opnames per dag. Dat zijn er 23 procent minder dan vorige week. Gisteren waren er 48 ziekenhuisopnames: een cijfer dat we sinds half september niet meer gezien hebben.

De ziekenhuis bezetting blijft dalen: er liggen nu 820 patiënten in het ziekenhuis, van wie 302 op intensieve zorgen. De daling daar betekent ook dat de ziekenhuizen kunnen overschakelen op een normaal regime.”

“Ook de overlijdens dalen verder: tot 11 overlijdens per dag, een daling met 20 procent; De meeste overlijdens doen zich voor bij 85-plussers. In woonzorgcentra blijft de situatie stabiel, met een klein aantal besmettingen en overlijdens. Maar grote uitbraken doen zich af en toe nog voor. Dat is het geval bij minder dan een half procent van de woonzorgcentra. Uitzonderlijk gaat dit gepaard met meerdere overlijdens, ondanks vaccinatie. Het gaat dan wel om mensen met hoge leeftijd en zeer zwakke gezondheid. Uitbraken, zoals in Nijvel illustreren dat we waakzaam moeten blijven”, besluit Steven Van Gucht

Yves Stevens: “Test afnamen voor een reis alleen in privé- of ziekenhuislabo”
“Als u in het kader van een reis een coronatest moet laten afnemen, kan dit via een privé- of ziekenhuislabo doen. De testcentra moeten altijd vrij blijven voor patiënten.”
Het vaccin van het Duitse bedrijf Biontech en zijn Amerikaanse partner Pfizer beschermt volgens een nieuwe studie ook tegen de coronavariant Delta, die voor het eerst in India opdook. Ook tegen andere varianten zoals de mutant die eerst in Nigeria voorkwam, biedt het vaccin bescherming, zo schrijven de wetenschappers rond Pei Yong Shi van de University of Texas in Galveston in het vakblad Nature.
Voor de studie onderzochten de vorsers twintig bloedstalen van vijftien mensen die twee dosissen van Biontech/Pfizer hadden gekregen, en ze testten de reactie op verscheidene coronavarianten. De werkzaamheid van de antilichamen lag bij de varianten lager dan bij een coronavirustype dat in januari 2020 was geïsoleerd, maar ze was nog steeds “robuust”, zo klinkt het. Eerdere studies en registraties van data leverden gelijkaardige resultaten op.