Zaterdagochtend gaven de cijfers van het gezondheidsinstituut Sciensano de volgende trends aan: uit het dasboard blijkt dat zowel de weekgemiddeldes van het aantal besmettingen met het coronavirus, het aantal ziekenhuisopnames als het aantal overlijdens in stijgende lijn blijven gaan. Alle cijfers gaan dus omhoog.

Volgens de laatste weekcijfers van het dashboard van Sciensano zijn elke dag gemiddeld 200,6 mensen opgenomen in het ziekenhuis. Dat zijn er 7 procent meer dan een week eerder. Volgens de laatste cijfers liggen 2.499 mensen in het ziekenhuis.
Intussen werden al 22.816 overlijdens genoteerd ten gevolge van het virus. In de laatste week stierven er gemiddeld 26,7 mensen.

Ook de besmettingen blijven toenemen. Het gemiddelde aantal besmettingen steeg elke dag met 4.529,7. Dat is 31 procent meer dan in de voorgaande zevendaagse periode. Het aandeel positieve tests bedraagt 7,7 procent (+0,5 procent). In totaal zijn al 860.731 mensen besmet geraakt met het virus, een toename met 6.123 in vergelijking met het totaal dat een dag eerder gemeld werd.

Intussen kregen al 1.152.481 Belgen al zeker een prik gekregen. Dat is 12,5 procent van de volwassen bevolking. De positiviteitsratio stijgt met een halve procent naar 7,7 procent.  Bijna 8 op de 100 van de afgenomen testen is positief was. Er is dus veel virus in omloop is.  Iedere besmette besmet op zijn beurt 1,13 mensen (R-waarde). Een R-waarde boven de 1 wijst ook op een groeiende epidemie.

210327-cijfersHet is in Limburg niet anders. Het aantal besmettingen stijgt fors, het aantal ziekenhuisbedden dat bezet wordt door coronapatiënten eveneens, de bedden op intensieve raken stilaan vol: ook hier is de toestand “grijs”.

Dat merken we ook aan de concrete cijfers. Waar Sint-Truiden de besmettingskampioen was in de eerste golf, blijkt die rol overgenomen te zijn door Genk, de stad met veruit de meeste besmettingen van onze provincie. Vandaag steeg het aantal besmettingen er maar liefst met 77 eenheden tot 4.379. Die stijging zien we trouwens overal, weliswaar in mindere mate: Hasselt (3.286, +24) en Sint-Truiden (2.636, +17). Onze buurgemeenten zitten in hetzelfde bootje: Nieuwerkerken en Borgloon +2, Wellen en Heers +3, Kortessem +4 en Gingelom +5. Dat zijn ook geen cijfers om mee te lachen, integendeel!

Wat de vaccinaties betreft, in Limburg heeft men al 10,20% van de volwassen bevolking ingeënt, voor Sint-Truiden bedraagt dat percentage vandaag precies 10.