Alle cijfers blijven stijgen. “De afgelopen 7 dagen werden voor het eerst ruim 100.000 nieuwe besmettingen vastgesteld”, zei Van Gucht.

Deze middag hield Sciensano een persconferentie. We hebben er de voornaamste dingen uit gehaald. Volgens de viroloog van Sciensano verslechtert ook de situatie in de woon-zorgcentra en kunnen we de langverwacht kentering in de cijfers nog niet opmerken.

Eén op vier positief
Gemiddeld worden er 65.000 testen per dag afgenomen. Eén op de vier heeft een positief resultaat. In verschillende Waalse provincies was dat zelfs 1 op 3. En in Henegouwen bijna 1 op twee.

Vooral actieve bevolking
Leeftijdsverdeling bij besmettingen schuift op naar boven met overgewicht bij actieve bevolking. Dat zei Van Gucht. De heft van alle besmettingen is te zien bij personen ouder dan 41. Maar er zijn ook nog steeds belangrijke toenames bij 70- en 90-plussers. Daar verdubbelen de cijfers om de week. Bij kinderen en tieners is er een stabilisatie te zien.

“Voorlopig geen teken van vertraging”
“De ziekenhuiscijfers blijven onverstoord toenemen. Ze verdubbelen om de 8 dagen. Verleden woensdag werd een record aantal 743 met Covid opgenomen. Gisteren waren dat er minder met 673, maar blijft toch een stuk boven de piek van eerste golf. We zien voorlopig nog geen teken van vertraging.”

“Hou afstand op begraafplaatsen”
De overlijdens blijven ook fors toenemen. Met verschillende dagen waarop meer dan 100 overlijdens gemeld werden. De meeste overlijdens vinden plaats in Wallonië, maar de toenames zijn overal even snel”, zei Van Gucht. “Tijdens het allerheiligenweekend zullen veel mensen een bezoek brengen aan de begraafplaatsen. Dat kan veilig, mits in achtneming van de maatregelen. Hou voortdurend die afstand. Als het druk is, stel je bezoek dan even uit. Ga daarna ook niet naar familie. Dit zijn uitzonderlijke tijden en een uitzonderlijk Allerheiligen.”