Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kent het grootste aantal nieuwe gevallen in ons land. Dat heeft woordvoerder Steven Van Gucht woensdagvoormiddag gezegd op het persmoment van het Crisiscentrum.

“In de week van 16 tot 22 augustus waren er gemiddeld 128 nieuwe gevallen per dag in Brussel. Dat is een stijging van 7 procent in vergelijking met de week ervoor. We zien een stijging in 14 van de 19 gemeenten in het Hoofdstedelijk Geweest. De meeste in de stad Brussel zelf, maar ook in Schaarbeek en Sint-Jans-Molenbeek.”

Limburg: toename van 15 procent
“De grootste toename van nieuwe gevallen zien we vandaag in de provincie Henegouwen. Daar werden gemiddeld 47 nieuwe gevallen per dag vastgesteld, een toename met 35 procent. Henegouwen is daarmee de provincie met het op twee na hoogste aantal nieuwe gevallen. Ook in Limburg en Vlaams-Brabant merken we een toename van 15 procent, in de andere provincies noteren we dalingen”, aldus Van Gucht

121 doden te veel geteld
“Op basis van de nieuwe informatie konden we ook een aantal correcties in de sterfgevallen doorvoeren”, aldus Van Gucht. “Zo merkten we dat 352 overlijdens in eerste instantie niet waren gemeld, maar konden we ook in totaal 473 overlijdens schrappen. Het gaat daarbij om overlijdens die dubbel gerapporteerd waren, zowel door het woon-zorgcentrum als door het ziekenhuis. In andere gevallen bleek Covid-19 bij nazicht ook niet de doodsoorzaak, waardoor we netto gezien 121 overlijdens door corona minder in ons land hebben.”

1 op 4 besmettingen zijn reizigers
De reisadviezen worden woensdagnamiddag opnieuw aangepast, zo verklaarde Steven Van Gucht nog. “We willen erop wijzen dat reizen een risico blijft en vragen met nadruk om de opgelegde testen en quarantaine bij terugkeer uit rode en/of oranje zones te respecteren en je ook ter plaatse aan de basisregels te houden. We benadrukken dat ook familiebezoeken in het buitenland een groot risico inhouden. Uit gegevens van Belgische peilartsen is tot slot gebleken dat liefst 22 procent van de besmettingen in augustus werd vastgesteld bij mensen die de voorbije veertien dagen gereisd hadden. Ook in de buurlanden zijn die cijfers vergelijkbaar, een niet te verwaarlozen risico dus.”