Het European Center for Disease Control (ECDC) heeft vrijdag de nieuwe kaart van Europa uitgebracht met de typische kleuren voor landen en regio’s die coronagevaarlijk zijn. Vlaanderen is daarin als geheel van geel naar oranje gegaan, zegde biostatisticus Geert Molenberghs in ‘Terzake’. En hij sloot een nieuws lockdown niet uit!

Code oranje betekent dat Vlaanderen als geheel in de voorbije twee weken boven de alarmdrempel zit van 20 nieuwe coronabesmettingen per 100.000 inwoners. Voor heel België staat dat aantal op 19,4, nog maar net “geel” dus. Vlaanderen is trouwens een van de weinige regio’s in heel West-Europa die oranje kleuren. Alleen Luxemburg en enkele regio’s in Spanje, Portugal en Zweden doen het nog slechter.

Infectiologe Erika Vlieghe was categoriek: “Dit onderstreept de stelling dat dit geen lokale uitbraak meer is en dat is frustrerend, want wij weten en zeggen dat eigenlijk al een paar dagen. We zien het aantal gemeenten met meerdere gevallen dag na dag toenemen. We hebben dat op de overlegcomités en Veiligheidsraad ook gezegd, maar het is moeilijk om de machine in gang te krijgen, zeker als we praten om de bubbels te verkleinen.”

Volgende vrijdag staat er een nieuwe Veiligheidsraad gepland. Volgens Erika Vlieghe, nog steeds op Terzake, duurt dat dus nog een eeuwigheid in deze fase de epidemie. “We moeten in deze fase eigenlijk elke dag herbekijken of we wel genoeg doen. In zo’n heel steile fase moet je kort op de bal spelen telkens je nieuwe informatie krijgt en dus dagelijks evalueren en richtlijnen aanpassen”; aldus Vlieghe.

“Het is 5 na 12”, zegt ook Geert Molenberghs die zich baseert op gegevens, geanalyseerd door de universiteiten van Hasselt, Antwerpen en Leuven. “Rood is het gelukkig nog niet, dat moeten we vermijden. Maar we moeten weer in lockdown gaan. Niet noodzakelijk zo fel als de eerste, want we hebben veel geleerd en kunnen enkele sectoren wel openhouden. Maar nu moet vooral het contact teruggeschroefd worden. De bubbel van vijftien moet gereduceerd worden, dat is een bittere noodzaak. We moeten het aantal contacten terugbrengen om het virus te kunnen stoppen.”