Yves Stevens begint de persconferentie met te spreken over de zomer: “Eind mei, we hebben eindelijk zicht op een terugkeer op het normale leven. De goede verluchting van binnenruimtes speelt daarin een belangrijke rol.

Daarom is er een nieuwe reglementering uitgewerkt voor nieuwe ventilatiesystemen. Brecht Vercruysse van de FOD Volksgezondheid geeft zo dadelijk meer uitleg”, klinkt het.

“De gunstige evolutie blijft doorzetten. Gisteren zijn we onder de 500 patiënten op intensieve zorgen geraakt. Deze dalende trend betekent dat er meer aandacht kan worden gegeven aan de niet-covid zorg maar er moet nog een inhaalbeweging gemaakt worden. Er is op het vlak van nieuwe gevallen een lichte daling. Er zit nu ook een feestdag in de correctieperiode, waardoor we denken dat het een vrij correcte weergave is”, zegt Viroloog Steven Van Gucht.

Tieners zijn nu verantwoordelijke voor 1 op 5 van de vastgestelde besmettingen. Ook bij de 90-plussers is er een lichte toename te zien. Volgens Van Gucht gaat het over een kleine stijging. Bij die categorie is er sprake van kleine piekjes, waarschijnlijk door besmettingen in woon-zorgcentra.

Leeftijd overledenen wordt jonger
Volgens viroloog steven Van Gucht zouden we tegen de eerste week van juni gemiddeld 75 ziekenhuisopnames per dag kunnen tellen. “We zien de ziekenhuisopnames vooral dalen bij de 65-plussers. Er liggen voornamelijk 40 en 50-plussers in het ziekenhuis, het gaat om 43 procent van het totaal aantal hospitalisaties. Ook worden meer twintigers en dertigers opgenomen dan 80-plussers. Dat komt omdat er minder 80-plussers worden opgenomen door de vaccinatie in die groep”, klinkt het tijdens de persconferentie. Maar het aantal opgenomen twintigers en dertigers zou eerder beperkt zijn.

“Als de zaken zo blijven vorderen, zouden we minder dan 400 patiënten op een afdeling intensieve zorgen moeten zien tegen 7 juni. Momenteel zijn er gemiddeld 17 overlijdens per dag, het gaat voornamelijk over mensen tussen de 45 en 65 jaar. Bij 20 procent van de overlijdens gaat het om mensen die jonger zijn dan 65 jaar”, verduidelijkt Van Gucht.

De Britse variant blijft ook dominant, gevolgd door de Braziliaanse variant. De aanwezigheid van de twee andere varianten, de Indiase en Afrikaanse, blijft momenteel eerder beperkt in ons land.

Nieuwe regels voor ventilatie in horeca en andere openbare ruimten
“Vanaf vandaag moeten alle luchtzuiveringssystemen geregistreerd zijn, dat helpt voor beter een overzicht en controle te hebben”, legt Brecht Vercruysse uit. “Gevaarlijke systemen, zoals UVC-lampen, producten die lucht ioniseren of koud plasma gebruiken zijn verboden.” Wel zouden er uitzonderingen mogelijk zijn, fabrikanten moeten dan kunnen aantonen dat hun producten niet gevaarlijk en doeltreffend zijn. “De nieuwe maatregelen moeten ervoor zorgen dat gevaarlijke en ondoeltreffende systemen niet meer verkocht kunnen worden”, klinkt het.

Voor medische doeleinden gelden andere regels. Deze nieuwe maatregelen zijn van toepassing voor pekken die open zijn voor het publiek, zoals musea, cafés en restaurants.