Een delegatie van de Keizerlijke Commanderie heeft vers zomerfruit afgegeven voor de koninklijke familie. Wegens restauratiewerken aan het paleis gebeurde dat deze keer op het Provinciehuis in Limburg. De delegatie was vergezeld van Jeugdambassadeur Rémy Gressens en fruitdichter Marc Liebens. Zij bezorgden het Hof een korf Haspengouws zacht zomerfruit. “We zijn hier immers het mekka voor bramen, bessen, frambozen, aardbeien en kersen,” zei voorzitter-grootmaatschalk Jos Lacroix.

Het jaarlijkse bezoek van de Keizerlijke Commanderie aan de koning om hem het primeurfruit van Haspengouw aan te bieden, ging dit jaar door op het Provinciehuis. Dat vindt traditioneel in het najaar plaats, wanneer de eerste appelen en peren worden geplukt. Maar omwille van restauratiewerken aan het Koninklijk Paleis, werd er gekozen voor het Provinciehuis, en ook enkele maanden vroeger. “Dat maakt dat we onze fruitkorf met andere fruitsoorten moeten vullen”, vertelt Jos Lacroix. “De appelen en peren van vandaag dateren van vorig jaar en komen uit de koelcellen. Maar het is meteen ook het ideale moment om aan België te tonen dat Haspengouw meer is dan appelen en peren, maar ook het mekka voor bramen, bessen, frambozen, aardbeien en kersen.”

De Directeur Generaal van het Hof van de Koning, mevrouw Dominique Mineur was blij met de hartelijke ontvangst in Limburg. Tijdens de receptie, aansluitend op het officiële gedeelte, stelde ze dan ook tal van vragen over het reilen en zeilen in de fruitteelt en de uitdagingen voor de toekomst.

Foto © Jos Lacroix