Terwijl in de rest van Vlaanderen twintig genomineerden strijden voor de felbegeerde titel ‘Radio 2 Zomerhit 2023’ is in Sint-Truiden de winnaar al bekend. E ras apoat zijnde maken we hier onze eigen hits. Het Truiense theatergezelschap De Bòddelkèèr bracht voor haar zomervoorstelling een medley aan liedjes ten berde waarvan ‘Doet och mar lèk Raymonde (fuck you)’, er torenhoog bovenuit sprong. “Dit is een megahit inclusief de kartonnen middelvinger”, klinkt het lachend bij voorzitter Danny Gennez.

Gemeenteraadslid Raymonde Spiritus van cd&v verbaasde vriend en vijand tijdens de raadszitting van april met haar gebarentaal: eerst deed ze alsof ze haar tong afbeet en daarna stak ze haar middelvinger omhoog, toevallig (of niet?), tijdens een tussenkomst van collega en oud-burgemeester Veerle Heeren. Dat was ook gemeenteraadslid Christophe Elen niet ontgaan. De immer creatieve en geliefde Truiense toneelspeler schreef prompt een tekst voor De Bòddelkèèr over zijn partijgenote ‘Doet och mar lèk Raymonde (fuck you)’ op de tonen van ‘Bij ons in de Jordaan’, van wijlen Johnny Jordaan, een Amsterdammer die nog altijd in Nederland erg bekend staat om zijn levensliedjes.

“We steken al eens graag de draak met de politiek en dus konden we de opgestoken middelvinger van Raymonde niet laten passeren”, knipoogt Danny Gennez. “We hebben een kartonnen middelvinger laten maken die ons publiek gretig de lucht instak tijdens het enthousiast meezingen van het lied. Nu De Bòddelkèèr is afgelopen wil ik alle Truienaren bedanken omdat ze zo massaal zijn komen opdagen en zo goed meezongen met de liedjes.” En Raymonde Spiritus zelf? Die kwam naar een vertoning kijken en deed maar al te graag goed mee (foto).

De volledige medley van de Varuiskes, want zo heet de liedjesband van De Bòddelkèèr, kan je hier beluisteren en bekijken. Vanaf 9’25” begint het lied ‘Doet och mar lèk Raymonde (fuck you)’. 

Foto © Ivo Breesch