Op 12 juni start de tweede editie van Vrijstaat A. Ruim 150 vrijwilligers zijn druk in de weer met de voorbereiding van een resem culturele en verbindende activiteiten in hartje Sint-Truiden de komende zomer. ‘Place to be’ is deze keer de tuin van het voormalige Technicum aan het stadspark. Initiatiefnemer Marijn Ghys geeft de fakkel door gezien zijn politieke ambities. Over de kritische vragen over het gebrek aan een openbare aanbesteding en de zware subsidies van 10.000 euro (en meer) voor zowel Vrijstaat A als de Bloesembar in Velm is Ghys duidelijk: “We moeten daar eens goed over nadenken.”

De vzw Verrassend Positief mag van het stadsbestuur een tweede editie organiseren onder de noemer ‘Vrijstaat A’. Vanaf 12 juni zal Vrijstaat A zes weken lang doorgaan, deze keer niet in het oud atheneum, maar in de tuin aan het voormalige Technicum. Initiatiefnemer Marijn Ghys zal anderen het voortouw laten nemen omdat hij zijn handen vol heeft met de uitbouw van de nieuwe politieke partij WOW, die aan de gemeenteraadsverkiezingen van 13 oktober zal deelnemen in Sint-Truiden. “Ik wil die dingen gescheiden houden. Ondertussen is er een ploeg van 150 mensen bij Verrassend Positief vzw betrokken”, vertelt Ghys.

De tweede editie van Vrijstaat A wordt door de ruimte die het voormalige Technicum biedt onmiddellijk een XL versie met niet alleen een grote terraszone maar ook extra ruimte voor kids en lokalen die gebruikt kunnen worden voor lezingen en workshops. Voorzitter Bert Vanoirbeek legt uit: “Het worden opnieuw bruisende weken met heel wat activiteiten op het programma. Er komen podiumkansen voor jonge bands, een scherm om het EK-voetbal te volgen en diverse terrasjes. Verder geven we ruimte voor heel wat inbreng van buitenaf met workshops, doe-activiteiten, een schaaktoernooi, een workshop rond klimaatopwarming en zelfs lezingen.”

De tuin van het vroegere Technicum zal dienstdoen als Vrijstaat A

Subsidiëring

Zowel Vrijstaat A als Bloesembar Velm kunnen jaarlijks rekenen op het stadsbestuur dat hen duizenden euro’s subsidies geeft. Sommigen spreken van 10.000 tot zelfs 15.000 euro. Dat is best veel geld, zeker als er ook winst wordt gemaakt. Vorig jaar klonk er kritiek, onder meer op de Truiense gemeenteraad. Onafhankelijk gemeenteraadslid Luc Withofs en anderen lieten zich negatief uit over subsidiëringen aan onder andere de Bloesembar. Er is sprake van valse concurrentie voor de horeca. “In andere steden en gemeenten zijn het vaak privé-initiatieven nà een aanbesteding die organiseren, soms zelfs zonder subsidiëring omdat ze winst maken”, klonk het. En ook: “De stad Sint-Truiden werkt graag met de mensen die ze kent, wat dan weer tot ergernis leidt bij anderen die nooit aan de bak komen.” Hoe staat Ghys tegenover dit alles? “Ik besef dat dat systeem van toekenning van grote events en die subsidiëring moet herbekeken worden. Er is een gebrek aan transparantie en een probleem met de concurrentie met de horeca. In hoeverre kan het dat een vzw plots cafeetje gaat spelen? Anderzijds is het goed dat er burgers zijn die culturele activiteiten organiseren. Dat werkt verbindend zoals we gezien hebben met Vrijstaat A in haar eerste editie. Liever zo dan dat de ambtenaren van de stad dat ook nog gaan moeten organiseren.”

Beelden © Media Haspengouw