Zeven Albanezen zijn veroordeeld tot celstraffen variërend van één tot vijf jaar wegens het opzetten van cannabisplantages in Sint-Truiden, Gingelom en Lubbeek (Vlaams-Brabant). De bende produceerde er massaal wiet. In 2021 werd in de Diestersteenweg in Sint-Truiden 28 kilo aan canabis gevonden en ging de bal aan het rollen.

Een politieactie van  7 februari 2022 met een huiszoeking in de Beekstraat in Gingelom leidde tot de ontdekking van 833 oogstrijpe planten en meer dan 900 stekken van wietplanten. Buren hadden verklaard dat er in de zomer van 2021 zestien fruitplukkers in het huis woonden, maar in het najaar was er van hen geen spoor meer te bekennen. Eerder was er een melding op 12 februari 2021 over zeven zakken cannabis die de speurders naar een pand langs de Diestersteenweg in Sint-Truiden brachtten. Daar werd meer dan 28 kilo aan cannabis gevonden. Bij een huiszoeking op het adres van de Albanese spilfiguur in Sint-Truiden werden luxe kledingstukken van merken als Armani, Gucci en Lacoste aangetroffen, evenals juwelen en handtassen van Louis Vuitton.

Observaties en DNA

De politie ontdekte in Sint-Truiden meerdere plantages: 465 planten op de Velmerlaan, 516 planten op de Hasseltsesteenweg en 804 planten op de Prins Albertlaan (daar werd in 2023 opnieuw een plantage ontdekt, zie foto, maar die staat los van deze zaak). In Lubbeek (Vlaams-Brabant) troffen de inspecteurs zo’n 800 jonge planten aan. Dankzij observaties, DNA-onderzoek en telefoniegegevens, waarbij de daders schuilnamen en apps gebruikten die sporen wisten, kon de politie de bende in kaart brengen.

Straffen

De hoofdverdachte is een 26-jarige Albanees uit Sint-Truiden. Hij werd veroordeeld tot vijf jaar cel en kreeg een boete van 24.000 euro opgelegd. Daarnaast werd een vermogensvoordeel van 98.680 euro en een Audi Q7 verbeurd verklaard. Zijn rechterhand, een twintiger uit Sint-Truiden, kreeg vier jaar cel en een boete van 16.000 euro, en moest ook 50.000 euro en zijn bestelbus inleveren. Vijf andere daders, die geen coördinerende rol hadden, kregen celstraffen van één jaar tot 40 maanden, en daar bovenop boetes van 8.000 tot 12.000 euro. De bende moet aan diverse netbeheerders een schadevergoeding van bijna 800.000 euro betalen voor het illegaal aftappen van elektriciteit. Daarnaast moeten de daders opdraaien voor de proceskosten van ruim 57.000 euro.

In beeld – In 2023 stapte een anti-drugsteam af in de Prins Albertlaan om massaal wietplanten te vernietigen. © rdc