Het Agentschap Wegen en Verkeer gaat de verlichting op de gewestwegen in Vlaanderen omvormen naar LED-verlichting. Deze stap naar duurzamere verlichting zal niet alleen energie besparen, maar ook de ecologische voetafdruk verkleinen en het mogelijk maken om gebieden gericht te verlichten. In Borgloon werd op de N79 het startschot gegeven.

Het Agentschap Wegen en Verkeer vervangt op de gewestwegen de lampen in de verlichtingstoestellen van oude verlichting naar LED verlichting. Het verkleint niet alleen de ecologische voetafdruk door energie te besparen, het zorgt er ook voor dat gebieden gericht verlicht kunnen worden. In Limburg is het doel om 220 installaties die de verlichtingspalen van stroom voorzien op gewestwegen aan te passen. Op dit moment zijn al 125 van deze installaties volledig omgebouwd, wat betekent dat meer dan 6.000 verlichtingspalen van LED-verlichting zijn voorzien. De Vlaamse overheid investeert in totaal 14,1 miljoen euro voor deze ombouw in de provincie Limburg.

Op afstand besturen

De omvorming naar LED-verlichting biedt tal van voordelen. Zo wordt er energie bespaard door verlichting te dimmen of uit te schakelen op locaties waar de verkeersveiligheid niet in het gedrang komt, en zullen daarnaast de verlichtingstoestellen individueel en van op afstand te besturen zijn. Of anders gezegd: de verlichting kan worden aangezet op plaatsen waar mogelijk een gevoel van onveiligheid heerst of wanneer het weer verslechtert. De ombouw naar LED-verlichting zal een aanzienlijke daling van het energieverbruik met zich meebrengen, 3,2 GWh/jaar minder tegenover het niet vervangen van de verlichting. Dit staat gelijk aan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van meer dan 900 Limburgse gezinnen. Met deze omschakeling naar LED-verlichting op gewestwegen zet Vlaanderen een belangrijke stap richting een duurzamere en energiezuinigere toekomst.