De torenburcht te Brustem zit in haar laatste rechte lijn van renovatie. Tijdens de werken werd er een tweede bruggenhoofd ontdekt zodat de toekomstige metalen brug op twee historische bruggenhoofden zal steunen. Toekomstige bezoekers zullen binnen enkele maanden via die brug over de gracht naar en rond de torenburcht kunnen wandelen.

Het Renotec-team stond er toch wel even verbaasd bij te kijken toen tijdens de werken onverwachts een tweede bruggenhoofd werd bloot gelegd. “Dit kwam als een verrassing aangezien het bestaan van dit massief niet werd opgemerkt bij eerdere onderzoeken”, vertelt junior-projectleider Siemen Clerckx van Renotec. “De ontdekking heeft ertoe geleid dat het concept van de brug eventjes opnieuw op de ontwerptafel heeft gelegen. We hebben nu het volledige bruggenhoofd vrij gelegd zodat dit op een gelijkaardige manier gerestaureerd kan worden zoals het eerste bruggenhoofd.”

Om de bezoeker tot bij de ruïne van de burcht te brengen, worden er trappen en een brug gebouwd. “De trappen zijn elementen uit prefabbeton die de helling van de heuvel volgen”, vervolgt Clerckx. “De brug zelf bestaat uit een metalen rooster die aan de zijde van de kerk steunt op de restanten van het historisch bruggenhoofd. Aan de kant van de torenruïne hadden we twee nieuwe betonnen steunen voorzien, maar door de verrassende ontdekking zal ook daar het historische bruggenhoofd worden gerestaureerd.”

(Lees verder onder de foto)

In beeld: het tweede bruggenhoofd kan gerestaureerd worden om er een nieuwe brug op te leggen – Foto’s © Rudi De Cock

Uit de steigers

Clerckx en zijn team zijn tevreden over het resultaat. “De voorbije maanden zijn de injectiewerken afgerond. De toren staat er nu steviger dan ooit. Ook de verankeringen en de kousankers zijn geplaatst. De natuursteen is hersteld en de voegwerken zitten erop. Stukken van de muur die nog onder de grond zitten werden vrijgemaakt en hersteld. We streven ernaar de burcht in maart terug uit de stelling te halen.”

Schepen van Onroerend Erfgoed Mieke Claes (N-VA) was er op werkbezoek en bevestigt: “We mikken op eind maart voor het finaliseren van de consolidatie van de toren. Ergens in de maand mei willen we de brug en de trappen klaar krijgen. Daarna komt er een grindpad rond de toren zodat bezoekers er een mooie wandeling rond de torenburcht kunnen maken.”

De buurtbewoners volgen alles nauwgezet. Inez woont vlakbij en is een en al lof: “Vanuit mijn raam zie ik de arbeiders vaak van ’s morgensvroeg in de kou en de regen bezig, soms in een snijdende wind op die open vlakte. Ik heb bewondering voor hen. Het zal mooi zijn als de stellingen eraf gaan.”