De eeuwenoude burchtruïne van Brustem en de brug er naartoe zijn ingehuldigd. Met een rijke geschiedenis die teruggaat tot het jaar 1170, en na meer dan 30 jaren in de stellingen gestaan te hebben, is de consolidatie van de torenburcht eindelijk klaar. “Deel deze plek met de toeristen en geniet er zelf ook van”, speechte Peter De Wilde, administrateur-generaal van het Agentschap Onroerend Erfgoed. De buurtbewoners waren uitgenodigd voor een drankje en mochten nadien de trappen op tot aan de voet van de burcht. De openstelling voor het brede publiek is voor later deze maand.

Op uitnodiging van het stadsbestuur kwamen de buurtbewoners luisteren naar de toespraken en werd het glas geheven. “Het is een beschermd monument en de omgeving is een beschermd cultuurhistorisch landschap”, stak burgemeester Ingrid Kempeneers (cd&v) van wal. Ze richtte zich ook rechtstreeks tot de buurtbewoners. “De stenen zijn gered, nu is het tijd om de burcht haar ziel terug te geven. Daarbij rekenen we op jullie.”

“Er zijn buitengewone inspanningen geleverd om dit unieke erfgoed te bewaren”, vulde schepen van Onroerend Erfgoed Mieke Claes (N-VA) aan. “In de lange weg naar de uiteindelijke restauratie leverde dat zelfs nog een verrassing op met de ontdekking van de restanten van een tweede bruggenhoofd. Deze waren zodanig intact gebleven dat ze nu een hele nieuwe dimensie geven aan het geheel. Met het wegnemen van de stelling is de ruïne in al haar oorspronkelijke pracht en glorie te bewonderen. Door de bouw van een nieuwe brug, de restauratie van de bruggenhoofden en de aanleg van trappen is de burcht opnieuw vrij toegankelijk voor Truienaars en bezoekers van heinde en ver.” De schepen drukte haar respect uit voor de arbeiders van Renotec die in de winter bij ijskoude temperaturen en gure wind gewoon hadden doorgewerkt. De omgeving wacht de komende jaren ook een opfrisbeurt.

Genieten

Het lokaal bestuur Sint-Truiden investeerde iets meer dan 1.600.000 euro in de consolidatie van de burchtruïne. Sint-Truiden ontving zo’n 700.000 euro aan subsidies om dit project te realiseren. De burcht werd ingehuldigd met een glaasje in het bijzijn van Peter De Wilde, administrateur-generaal van het agentschap Onroerend Erfgoed en CEO ad-interim van Toerisme Vlaanderen die iedereen uitnodigde om vooral te genieten van de burcht en haar mooie omgeving. De buurtbewoners konden al eens de trappen op om een kijkje te gaan nemen. Eerstdaags zal ook het brede publiek er van kunnen genieten.

Tekst en foto’s © rdc