De twee Haspengouwse steden Tongeren en Borgloon hebben een website geactiveerd die de inwoners bevraagt over de nakende fusie. Inwoners zullen er ook op de hoogte worden gehouden van de stappen die gezet worden richting fusie.

De inwoners van Tongeren en Borgloon vinden alle informatie over de fusie op een gloednieuwe website. Via die weg houden de steden de geïnteresseerden op de hoogte over het fusieverhaal. In 2021 hebben de besturen van Tongeren en Borgloon besloten om te fuseren nadat de socialistische burgemeester van Wellen, Els Robyns (Vooruit), het concept van een fusie met 5 landelijke Haspengouwse gemeenten afwees (Alken, Wellen, Kortessem, Heers, Borgloon, red.).

Alle informatie over het fusietraject wordt op de nieuwe website gebundeld. Geïnteresseerden vinden er onder andere het waarom van de fusie, de voortgang van het traject, het laatste nieuws en veel gestelde vragen. Daarnaast is het via het platform binnenkort ook mogelijk om vragen te stellen en ideeën in te sturen.

Participeren

Begin november hebben de twee infomomenten georganiseerd. De lancering van de website breidt hier een vervolg aan. Het platform dient om burgers te laten participeren. “Zo zullen we via deze weg bijvoorbeeld bevragingen organiseren. We vinden het namelijk essentieel om het fusietraject vorm te geven volgens de noden en wensen van onze inwoners”, aldus Loons burgemeester Jo Feytons (Open Vld-Stroop). “We willen een maximale wisselwerking tot stand brengen tussen de besturen en de bevolking. Daar zetten we met dit platform op in.” Zijn evenknie, de burgemeester van Tongeren, Patrick Dewael, vult aan: “Ik ben benieuwd naar de mening van onze inwoners over de fusie en naar de bijhorende kansen en aandachtspunten die zij zien. Uiteraard focussen we niet alleen op online participatie. Er zullen ook nieuwe fysieke momenten volgen, zoals themacafés, waar we graag in gesprek gaan met onze inwoners.”

Surfen kan naar www.fusietongerenborgloon.be

In beeld: de burgemeesters, schepenen en medewerkers van de steden aan het werk voor een fusie © Rudi De Cock