Gisteren namen politiemensen van de zone Sint-Truiden/Nieuwerkerken/Gingelom deel aan de grootschalige training FTX, Field Training Exercise, en dat in het kader van ondersteuning aan andere zones om openbare orde te handhaven. Zij zijn lid van team HYCAP, het solidariteitsmechanisme waarbij politiezones elkaar steun geven.

Bij betogingen of grote evenementen heeft een lokale politiezone vaak meer personeel nodig dan dat die specifieke zone kan leveren. Daarom is er team HYCAP. “Vanuit onze politiezone leveren we bijvoorbeeld personeelsleden bij festivals, betogingen of wanneer er rellen verwacht worden. Zo zijn er onlangs een aantal van onze personeelsleden naar Brussel gereisd. En wanneer STVV thuis speelt, krijgen wij op onze beurt hulp uit andere politiezones.”

In elke politiezone is er Hycap-team in functie van de grootte van het korps. “De leden ervan doen dit naast hun gewone taken binnen het korps en krijgen hier speciale opleidingen voor. De inzet van de HYCAP wordt gecoördineerd door de Federale Politie.