De 19-jarige Aster Knaepen uit Mielen-Boven-Aalst heeft haar debuutroman uit. “Het meisje met de blauwe hakken” kwam er na vele jaren van schrijfseltjes. “In het lezen van boeken en in het schrijven ervan kan ik weg uit de drukte van het leven”, vertelt ze. Aster heeft autisme en haar leven lang kampt ze ook met de genetische aandoening neurofibromatose. Haar debuutroman is een groot, mooi lichtpunt in haar soms moeilijke leven.

Momenteel volgt Aster met succes de studierichting Winkelhulp in De Zonnegroen te Zoutleeuw. Maar het leven is tot nu toe niet gemakkelijk geweest. Neurofibromatose is namelijk een genetische aandoening waarbij de huid zwellingen vertoont. “Dat gaat gepaard met pijn. Soms wordt het me teveel en dan voel ik me heel verdrietig”, vertelt Aster openhartig. “De ziekte zorgt ook voor een motorische en mentale achterstand”, vult haar vader Wesley aan. Daarnaast heeft Aster autisme. Aster vertelt openhartig: “Ik heb het vooral moeilijk met drukte. Ik ben graag op mezelf en op mijn eigen kamer. Daar kom ik tot rust. Ik was als klein meisje al gefascineerd was door boeken. Ik las erg graag boeken, al van in de lagere school. Stilaan begon ik dan tekstjes te maken over wat ik gelezen had. En zo begon ik meer en meer zin te krijgen in schrijven.”

Het meisje met de blauwe hakken

En waar gaat haar debuutroman over? Aster vertelt: “Ik heb me laten inspireren door het bekende verhaal van Assepoester. In mijn verhaal gaat het over de 17-jarige Kayla die na de dood van haar vader bij haar vreselijke stiefmoeder en stiefzussen moet gaan wonen. Ze wordt verliefd en er is een bal waar ze die jongen zal ontmoeten, maar daar mag ze niet naartoe. Ze gaat toch. En hoe het dan verder gaat, daarvoor moet je het boek lezen”, glimlacht Aster. “Het verhaal is gebaseerd op het echte leven, met figuren uit mijn eigen leven. Zo duikt de naam van haar broertje Beau op en speelt het zich af ergens in Spanje, waar haar grootouders wonen.” Voor de cover van het boek zocht Aster zelf een gepaste afbeelding op het internet.

Steun

Haar eerste eigen volledig geschreven roman is nu uit maar kwam eigenlijk drie jaar geleden al tot stand. Aster legt uit: “Ik heb lang getwijfeld om het boek uit te brengen. Mijn papa hoopte dat ik de stap toch zou zetten.” Wesley vult aan: “Er is al zoveel negatief nieuws. Het is positief dat iemand met een beperking een boek kan schrijven. Uiteindelijk is het haar opa geweest die haar de stap heeft doen zetten. Ik hoop dat dit mooie nieuws andere mensen met een beperking kan steunen!” En Aster zelf krijgt er meer en meer zin in: “Ik ben al aan het denken aan een vervolgboek”, glundert ze.

Het meisje met de blauwe hakken – Aster Knaepen – online te koop via auteursblog Boekscout