Net nu de lente er helemaal doorkomt en dagjestoeristen vanuit Haspengouw naar het Vlaamse zeetje willen afzakken, start men bij het spoor met grote werkzaamheden voor de verdere aanleg van het derde en vierde spoor tussen Gent en Brugge. Er zijn wel omleidingen voorzien, maar het aanbod wordt beperkt. “Als die vol zit neem je best de volgende trein”, klinkt het doodleuk bij NMBS.

Vanuit Haspengouw zijn er maar wat graag mensen die met de trein een dagje of een weekendje naar de kust gaan. Zeker de maanden april, mei en juni zijn erg in trek. De stations van Alken en Sint-Truiden zijn in Zuid-Limburg in trek. Mensen uit Wellen, Kortessem, Borgloon, parkeren in Alken gratis en kunnen van daaruit treinen richting kust. Maar het aanbod wordt beperkt gedurende vijf weekends beperkt en de reistijd duurt langer. De aanleg van 2 nieuwe sporen, vrij grote werkzaamheden, maken dat de reizigers hinder kunnen ondervinden. De belangrijkste werkzaamheden zijn in Oostkamp waar er een nieuw wisselcomplex in gebruik wordt genomen.

Alternatief vervoersplan

De NMBS heeft een alternatief vervoersplan uitgewerkt. De IC-verbindingen Eupen-Brussel-Oostende en Genk-Brussel-Blankenberge worden tussen Gent en Brugge omgeleid via Lichtervelde, met een extra reistijd van 20 minuten. De NMBS vraagt om daar rekening mee te houden en de reisplanner te checken. “Door het beperkte aanbod zullen reizigers in geval van grote drukte niet de trein kunnen nemen die ze van plan waren te nemen. Dan moeten  ze wachten op een volgende trein”, aldus nog de NMBS.

https://www.belgiantrain.be/nl/travel-info/current/current-departure-times

(In beeld: treinstation van Sint-Truiden – © NMBS)