Je kon ze het afgelopen weekend op heel wat plaatsen in actie zien: de ophalers van zwerfvuil. In Sint-Truiden dragen jaarlijks heel wat jeugd- en sportverenigingen, scholen en buurtcomités hun steentje bij door in hun eigen buurt rondslingerend afval op te ruimen. En in Alken is het project van ‘Mooimakers’ succesvol nieuw leven ingeblazen. Ook in andere Haspengouwse gemeenten hebben enthousiastelingen zwerfvuil geruimd.

De oproep om mee te doen met het ophalen van zwerfvuil werd goed beantwoord. Op de wegen in en rond Kortessem, Wellen, Borgloon en Alken waren groepjes mensen bezig met het ophalen van zwerfvuil. In Sint-Truiden was er opnieuw de actie ‘Straat.net’. Schepen van Leefmilieu Nina Kvikvinia (N-VA) legt uit: “Met deze actie willen we duidelijk benadrukken dat afval achteloos wegwerpen als zwerfvuil niet kan. Het is fantastisch om te zien dat zoveel inwoners begaan zijn met hun leefomgeving en vooral ook dat zoveel kinderen en jongeren hun steentje willen bijdragen. Jong geleerd is immers oud gedaan.” De deelnemers hebben samen zwerfvuil opgeruimd over een afstand van 474 km.

Alkense mooimakers

Jappe (12) en Kiki (10) trekken er regelmatig op uit om het zwerfvuil in hun gemeente op te ruimen. “We zijn bezorgd om de natuur en vinden het niet fijn als mensen die vuil maken. We vinden vaak flesjes, blikjes, kauwgom en drankverpakkingen. Die doen we in een grote zwerfvuilzak”, vertelt Jappe. Er zijn nu 30 borden gemaakt die de Mooimakers op de meest vervuilde plaatsen hebben neergezet. Dankzij de dienst van de gemeente krijgen de 75 deelnemers grijpstokken, handschoenen en fluohesjes. De volle zwerfvuilzakken haalt de gemeente ook op. Elke Mooimaker heeft zijn eigen afgebakend gebied, zoals Jappe en Kiki in de buurt van de Langveldstraat en de Stapstraat.

Ook Sint-Truiden heeft zijn ‘mooimakers’. Schepen Kvikvinia vertelt: “Hun inzet is onmisbaar om Sint-Truiden net te houden. Ze verzamelen het jaar rond zwerfvuil in hun eigen omgeving. In 2013 waren ze nog met 8 personen. Ondertussen kunnen we al rekenen op 240 geëngageerde vrijwilligers. Samen met hen, de buurtcomités en de dagelijkse inspanningen van de gemeenschapswachten en de lokale politie proberen we dag na dag onze straten afvalvrij te houden. In naam van alle Truienaars, wil ik alle deelnemers aan de zwerfvuilactie én iedereen die onze stad op andere momenten proper houdt van harte bedanken”, besluit de schepen.