Twee dagen vol plezier voor Tongerse kleuters. En op sportdag met VBS Nieuwland in Borgloon. Zowel de speeldagen in de Mulkenhal als de uitstap van de Loonse scholieren aar Actionpark Hasselt bleken een schot in de roos. “Het doet deugd om een schooljaar eens normaal te kunnen eindigen met veel sport en actie”, vertellen leerkrachten. 

Patrick Dewael (Open Vld), burgemeester van Tongeren, houdt zich normaal met ‘grotere’ zaken bezig, zoals een fusie met Borgloon. Maar ook hij klinkt enthousiast als hij het nieuws verneemt over de activiteiten voor het einde van het schooljaar. Burgemeester Dewael: “Met zicht op het einde van het schooljaar breekt ook weer de tijd van schoolreizen en sportdagen aan. Het aanbod waaruit scholen kunnen kiezen is heel breed en divers. De kostprijs van een schooluitstap (inkom en vervoer) is intussen ook fors gestegen.  We merken dat de scholen steeds meer opzoek gaan naar goedkopere alternatieven om zo de schoolfactuur wat te kunnen beperken.” De Tongerse kleuterscholen waren vragende partij voor een leuke, goedkope  activiteit in eigen stad. “Met deze kleuter-tweedaagse komen ze op één van beide dagen en kiezen ze zelf welke van de 30 activiteiten zij willen doen. In totaal zullen een 1.000-tal kleuters naar de Mulkenhal afzakken tijdens deze 2-daagse,” besluit Dewael.

Sportdag

In het naburige Borgloon trokken de leerlingen van VBS Nieuwland trokken er een dagje op uit naar een actiepark in Hasselt. Daar zaten best wat uitdagingen bij. Zo was er een touwenparcours waarbij je via hangende autobanden, touwen, touwlussen proberen je eindbestemming te bereiken. Voor de jongsten was het op palen lopen en toch je evenwicht behouden best een grote uitdaging. Ook door tunnels kruipen, over een muur klauteren en met een fiets door het bos crossen, vonden de leerlingen spannend en leuk. Sommigen namen het tegen elkaar op in een wedstrijdje touwtrekken, anderen focusten zich op de verkeersregels in het parkje met echte straten en verkeersborden. Voor de oudere leerlingen was er een heus parcours boven het water. “Het was een dag vol actie en avontuur”, besluit één van de juffen.

Leerlingen van VBS Nieuwland in actie