Sinds woensdag 30 november kunnen kinderen weer een keuze maken uit een breed assortiment leuk en educatief speelgoed in spelotheek ‘De Speeldoos’. Die werd plechtig heropent met schepen Nina Kvikvinia (N-VA). “Het gekozen speelgoed kunnen ze helemaal gratis mee naar huis nemen voor drie weken”, aldus de schepen van Jeugd.

Na de coronapandemie en de verhuis van de Rummenweg naar de GAZO-site zet spelotheek ‘De Speeldoos’ haar deuren weer wagenwijd open. Dat gebeurde een beetje plechtig met de schepen van Jeugd, Nina Kvikvinia (N-VA), en een aantal enthousiaste kinderen. Omdat het een beetje feest is werden die getrakteerd op snoepgoed. “Net zoals je in de bib boeken kan ontlenen, kan je in de spelotheek spelmateriaal ontlenen”, vertelt de schepen. “Alle gezinnen met kinderen tussen 0 en 12 jaar die in Sint-Truiden wonen of er naar school gaan kunnen er terecht. Ook onthaalouders, crèches en partnerorganisaties van het Huis van het Kind zien we hier graag komen.”

Spelenderwijs

“Spelen is een basisrecht voor elk kind en jongere”, vervolgt Kvikvinia. “Spelenderwijs leren kinderen namelijk enorm veel zowel op motorisch, cognitief, sociaal als emotioneel vlak. Vandaar dat we het lidmaatschap van de spelotheek en het ontlenen van spelmateriaal vanaf nu volledig gratis maken. Op die manier is het speelgoed toegankelijk voor iedereen en kunnen alle Truiense kinderen zich naar hartenlust amuseren en bijleren. De spelotheek heeft trouwens een duurzaam concept want zelf speelgoed aankopen hoeft niet. Je kan het speelgoed wisselen zoveel je wil, afhankelijk van de interesses van je kind op dat moment. Zo heb je elke keer iets nieuws en uitdagend in huis en het aanbod is erg gevarieerd: gezelschapsspelen, constructiespeelgoed, puzzels, poppen, open ended speelgoed etc. Er is voor ieder wat wils, uren speelplezier gegarandeerd”, besluit de schepen.

Praktisch

Lidmaatschap en ontlenen is volledig gratis. Ieder kind uit een gezin kan twee stuks speelgoed ontlenen voor een periode van drie weken. Kinderen jonger dan 12 jaar moeten bij een bezoek aan de spelotheek wel begeleid worden door een volwassene.

Openingsuren spelotheek De Speeldoos, Gazometerstraat 7, benedenverdieping

Ma: 9u-11u30 en 15u-17u

Di: 9u-11u30

Wo: 9u-11u30 en 13u-18u30

Do: 9u-11u30 en 13u-15u30

Vrij: 9u-11u30

Foto’s © TruiensNieuws