Waarnemend burgemeester Hilde Vautmans (Open Vld) zal zaterdag 3 december een dialoog aangaan rond het parkeerbeleid in Sint-Truiden. Het overleg komt er nadat de NMBS besliste om haar parkings aan weerszijden van het treinstation betalend te maken. Het stadsbestuur vreest dat er druk gaat komen op het parkeren in deze buurten en wil daarover in gesprek gaan met de bewoners zelf. Net als op de gemeenteraad belooft Vautmans te zullen bijsturen waar nodig.

(In beeld bovenaan: sinds dinsdag 29 november zijn de twee parkings aan het NMBS-station betalend. © Rudi De Cock)

De vrees voor een overlast aan auto’s in de Fruitwijk en op Nieuw Sint-Truiden werd maandag al aangehaald op de gemeenteraad (herlees via de link: https://www.truiensnieuws.be/politiek/gemeenteraad-keurt-voorstellen-meerderheid-inzake-parkeren-goed/).

Johnny Vangrieken (Vooruit) wil niet weten van een bewonerskaart omdat dat de mensen geld gaat kosten. Vautmans gaf maandag al aan alle bekommernissen vanuit – een overigens constructieve raadszitting – mee te nemen. Vandaag voegt ze de daad bij het woord. De tijdelijke burgemeester verduidelijkt: “Het overleg met de buurtbewoners zal zaterdag in twee groepen gebeuren. We gaan met zowel de bewoners van de omgeving Fruitwijk als met de bewoners van de omgeving Nieuw Sint-Truiden in dialoog. Het overleg komt er nadat de NMBS besliste om de stationsparking betalend te maken. Wij vrezen dat er druk gaat komen op het parkeren in deze buurten en we willen met het stadsbestuur daarover in gesprek gaan met de bewoners zelf. Op basis van deze gesprekken kan, indien nodig, het parkeerbeleid in één of meerdere woonzones worden bijgestuurd. Zij kunnen aangeven of ze het invoeren van een blauwe zone al dan niet gewenst vinden.”

Dialoog

Op dit moment zijn er geen beperkingen in de tijd voor parkeren in de omgeving Fruitwijk en de omgeving Nieuw Sint-Truiden. “Het zou kunnen dat treinreizigers en langparkeerders hier een gratis parkeerplaats zoeken”, reageert Vautmans. “We vinden het echter belangrijk dat buurtbewoners dichtbij hun woning kunnen parkeren. Daarover willen we in gesprek gaan met de omwonenden. Zo kunnen we samen tot een juiste en gedragen oplossing komen.

Hilde Vautmans plant twee keer een overleg met telkens een aparte buurt omdat de situatie voor elk van deze woonzones mogelijks kan verschillen. “We zullen luisteren en geven hen inspraak in het parkeerbeleid omdat zij hun buurt het beste kennen.”

Betalende zone 

In de Prins Albertlaan, de Spoorwegstraat en de Leopold II straat, de onmiddellijke omgeving van de stationsbuurt, zijn de werken vrijdag klaar en wordt vanaf morgen, 1 december, de blauwe zone aangepast naar een betalende zone. “Hier is er vandaag al een hoge parkeerdruk en geven bewoners aan dat het moeilijk is om zelf nog een parkeerplaats te vinden”, aldus Hilde Vautmans. “Voor de bewoners van deze drie straten verandert er niets. Zij kunnen hun huidige parkeerkaart gratis omruilen voor een bewonerskaart betalende zone in onze Parkeerwinkel. De komende weken zullen we hierrond uitgebreid informeren”, besluit de tijdelijk en waarnemend burgemeester.