Wat ooit begon als ‘denkdag’ op 22 februari bij de scouts is de laatste decennia verruimd tot Dag van de Jeugdbeweging over gans Vlaanderen. Ook in de Haspengouwse steden en gemeenten werd en wordt er gevierd dat bij een jeugdbeweging horen zo deugddoend kan zijn.

In Tongeren en Sint-Truiden begon ‘de Dag van de Jeugdbeweging’ vrijdagochtend in alle vroegte met een ontbijt. Vanmorgen, nog voor de school begon, zakten de leerlingen die aangesloten zijn bij een jeugdbeweging af naar de Grote Markt in Tongeren voor een ontbijt. In Sint-Truiden was het ontbijt in het stadspark. Daar kregen de leden een Fair-Trade ontbijt en een concertje met de jeugdbewegingsliedjes.

Borgloon zal in de late namiddag haar leden en leiding laten samenkomen in klooster Nieuwland na schooltijd. Er worden gratis hot-dogs voorzien, fruit en warme beats door Daantje Pappie.

In Landen organiseerden de jeugdverenigingen, in samenwerking met de jeugddienst van Landen, een ontbijt op het Venusplein en in basisschool GO! Walshoutem. Een initiatief dat letterlijk en figuurlijk gesmaakt werd door de enthousiaste aanwezigen. Maar liefst 200 jongeren schreven zich in. Ter plaatse konden ze genieten van een uitgebreid buffet. Er werden vooraf ook ontbijtpakketten klaargemaakt die de jongeren die minder tijd hadden, konden afhalen.

“Fijn om zo een grote opkomst te zien tijdens dit ontbijt in teken van de dag van de jeugdbeweging. Wij zijn blij met de aanwezigheid van de jeugdverenigingen in Landen, die met hun wekelijks engagement voor zoveel jeugdbeleving zorgen. Dankjewel!”, aldus Saartje Ieven, schepen van Jeugd.

Fuif

Vrijdagavond zullen vooral de oudste leden en de leidingsmensen afzakken naar de ‘Nacht van de Jeugdbeweging’, een grote fuif in Hasselt. “De stad Tongeren betaalt aan hun leidingsmensen van de jeugdbewegingen het vervoer en de tickets voor die fuif”, kondigde schepen van Jeugd An Christiaens (Tongeren.nu) aan.