Donderdag organiseerde Kom op tegen Kanker de 23e Dag tegen Kanker. Met de gedachte ‘kanker draag je niet alleen’ roept de organisatie iedereen op zijn hart te laten spreken voor kankerpatiënten en hun naasten. Overal spelden vrijwilligers het gele lintje op. In het Jessa-ziekenhuis konden patiënten genieten van een dansvoorstelling waarin 5 vrouwen met kanker tonen hoe je mentaal weer kunt groeien. Want de mentale klop komt vaak pas na de behandeling.

Inès Feytongs (op de foto de tweede van rechts) kreeg vier jaar geleden te maken met een agressieve borstkanker. Dat kwam zeer hard aan. Gisteren gaf ze een dansvoorstelling ‘Kans’ in het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Kans wordt gedanst door Inès, Eva, Are-Chin, An en Melanie. Een deel is gechoreografeerd door Freya Pauwels. Het overige is gecreëerd door de dansers zelf, zij worden hierin begeleid door Jolanda Luyten.

Samen met de vier andere danseressen wil Inès laten zien dat het mentaal niet evident is na een behandeling. Je verandert mentaal door de ziekte. Inès getuigt: “Het gaat over een veranderend zelfbeeld. Het gaat over wat kanker met je gedaan heeft als de behandeling voorbij is. Na de behandeling voelde ik mij niet meer dezelfde. Dat gaat over het niet zichtbare, over datgene wat er met je gebeurt wanneer je in remissie bent. Je moet in feite op zoek naar een manier om vrede te nemen met de persoon die je nu bent. Deze is niet meer dezelfde als voor de ziekte. Humor en positiviteit spelen hierbij een belangrijke rol.” Zo vroeg Inès zich af wat haar plaats nog was in de maatschappij. Met het dansen tonen de vrouwen hun kracht, of hoe je zelf en samen met elkaar toch een mentale omslag kan maken.

Om kankerpatiënten en hun naasten te tonen dat ze er niet alleen voor staan, organiseert Kom op tegen Kanker elke derde donderdag van oktober de Dag tegen Kanker. Met de boodschap ‘kanker draag je niet alleen’ wilde de organisatie Vlaanderen overspoelen met een golf van solidariteit. En dat is zeker gelukt. Kom op tegen Kanker kan daarvoor rekenen op zowat alle ziekenhuizen, honderden woonzorgcentra en vele zorgorganisaties. Zij organiseren samen met vrijwilligers ontspannende activiteiten voor kankerpatiënten, zodat zij hun zorgen even kunnen vergeten.

Ook op sociale media zorgde het gele lintje donderdag voor een golf van solidariteit.

Foto’s ©Inès Feytongs