Het zomerweer laat zich momenteel alweer goed voelen. “Deze periode is meteen een van de leukste, want de eerste vruchten kunnen reeds geoogst worden”, klinkt het enthousiast bij de Nationale Boomgaardenstichting. De organisatie geeft tips aan wie zelf wat fruitbomen heeft staan. Wij van TruiensNieuws doen graag mee: “Kom maar op met dat zomerfruit!”

“De maand juni brengt vaak meteen de eerste hittegolf met zich mee, dus is het geen slecht idee om de bomen reeds te beschermen tegen hitte en droogte.” Dat stelt de Nationale Boomgaardenstichting uit Kortessem. “Dit kan door de boomspiegel met een mulchlaag zoals compost of houtsnippers te bedekken. Zo verdampt de bodem minder. Als je maar een paar bomen hebt, kun je ook water geven op de droogste dagen. Het gaat hier om 100 liter per volwassen boom, rond de kroonprojectie. Wanneer er in juni veel vruchten aan de boom hangen, is het verstandig om deze te verwijderen, in de volksmond wel eens ‘dieven’ genoemd. De kwaliteit van de overgebleven vruchten verbetert en het risico op afscheuren van de takken en een beurtjaar (jaar zonder bloesem) vermindert aanzienlijk. Je neemt best aangetaste of te kleine vruchten in een te grote cluster weg of deze onderaan de vruchttakken.”

Eerst de kersen

De zomer betekent genieten van de eerste oogst van het jaar, altijd een plezier voor de smaakpapillen. Als eerste zijn de kersen aan de beurt. Later volgt de rest van het steenfruit, zoals de verschillende bessen en de eerste zomerappels en -peren. De Boomgaardenstichting: “Hou je fruitbomen en -struiken dus zeker in de gaten voor rijp lekkers! Na de oogst van het steenfruit is de ideale gelegenheid om op deze bomen zomersnoei toe te passen. Verwijder een aantal takken zodat de kroon voldoende licht en lucht krijgt. De juiste snoei helpt ook tegen schimmelinfecties, die houden van een vochtig milieu. Waterloten en stamscheuten mag je ook in deze periode uitscheuren….zeker niet knippen. Let erop dat je dit volledig doet en de hiel ook meeneemt (foto bovenaan).

Of er in Haspengouw dit jaar terug kersenspuwwedstrijden worden gehouden zoals vóór de covidperiode, is ons niet bekend. In Alden-Biesen is er wel terug van weggeweest de kersenhappening. Laat het smaken!