Minister van Omgeving Zuhal Demir weigert een vergunning voor 20 jaar te verlenen aan De Watergroep. Die had daarom gevraagd. De nutsmaatschappij krijgt wel een beperkte proefvergunning voor Rukkelingen-Loon, goed voor 850.000 m³ per jaar en dit tot eind 2024. Ondertussen blijven de muren van 54 huizen verder scheuren.

Al jarenlang wijzen dorpsbewoners op de vele scheuren en barsten in hun huizen, en dit zowel in de buiten- als binnenmuren. De woningen situeren zich allemaal in de omgeving van het pompstation dat door De Watergroep wordt beheerd. Daar werden de voorbije jaren miljoenen kubieke meters water uit de ondergrond opgepompt. Eind dit jaar loopt de vergunning af. Minister Demir (N-VA) wil nog geen definitieve beslissing nemen. Daarom werd er gekozen voor een tijdelijke vergunning van twee jaar krijgt, op voorwaarde dat de stand van het grondwaterpeil in de omgeving van het pompstation in Heers beter gecontroleerd wordt. Er mag maximum 850.000 m³ water per jaar opgepompt worden.

De buurtbewoners hadden op strengere voorwaarden gerekend. Met de droge zomer in het vooruitzicht hebben ze er geen goed oog in. De Watergroep pompt gewoon door, ongeacht de droogte. En dat is nou net hetgeen experts afraden. In Rukkelingen-Loon is het peil van het grondwater veel meer gezakt dan in de buurgemeenten. Het peil ligt er dieper dan 8 meter. De Watergroep pompt daar drinkwater op en volgens een expert zijn de huizen daardoor gebarsten.