• Weersverwachting voor Haspengouw, zaterdag 3 juni, 6 uur

Vandaag wordt het zonnig met enkel in de namiddag kans op wat lokale stapelwolkjes. Het kwik hangt na de middag rond 23 graden. De wind waait aanhoudend matig uit het noordoosten. ‘s Avonds gaat het afkoelen en daalt de temperatuur naar 10 graden.

Zondag 4 juni krijgen we hetzelfde weerbeeld. Het is dan opnieuw zonnig met zelfs 24 bij een matige noordoostenwind. Wie dit weekend naar zee zou gaan houdt best rekening met een strakke, koude wind die flink kan waaien.

De komende week, en dit nog tot en met zondag 11 juni, blijft het zonnig en droog met meestal een mooie, blauwe hemel. Helder weer dus en ook het kwik heeft er zin in. Dat stijgt elke dag tot (soms ruim) boven de 20 graden. Sommige dagen zal dat zelfs richting 25 graden gaan. De noordoostenwind blijft matig waaien en kan in open vlaktes koud aanvoelen. Het blijft overal droog. Enkel vrijdag zou er een beetje bewolking bij zijn.

De wind blijft uit een noordelijke tot noordoostelijke hoek waaien, waardoor de aanvoer van kurkdroge landlucht blijft aanhouden. Bovendien blijft het hogedrukgebied hardnekkig boven de Britse Eilanden hangen. Na 11 juni neemt de buienkans iets toe vanuit Frankrijk.

Terugblik op een natte maand mei

Voor het KMI zit de lente er op en dat betekent dat we er de statistieken kunnen bij halen. Vooral de vele regen valt op. “De afgelopen twee weken waren kurkdroog, maar in maart en april regende het vaak en soms hevig”, zegt weervrouw Sabine Hagedoren.

“Tussen 1 maart en 31 mei is er in totaal 241,6 liter water per vierkante meter gevallen. We zitten daarmee toch een flink eind boven het gemiddelde van 165,6 liter per vierkante meter. Toch is het geen record. De lente van 2001 was nog natter.” Toen viel er 276,6 millimeter neerslag. Van 1 maart tot 31 mei 2023 heeft het 51 dagen geregend, tegenover 43,5 dagen normaal.

De temperaturen waren dan weer heel normaal. De voorbije lente was het gemiddeld 10,1 graden Celsius. Tussen 1991 en 2022 was het in de lente gemiddeld 10,5 graden. De zon heeft 448 uur geschenen, dat is wel minder dan het gemiddelde van 495 uur.

Als we enkel naar de maand mei kijken, dan heeft het wel minder geregend dan normaal. Dat komt door de kurkdroge tweede helft van de maand. In mei is er in totaal 48,8 liter neerslag per vierkante meter gevallen. Normaal is dat 59,7 liter. Alle regen is wel op slechts 8 dagen tijd gevallen wat op sommige plaatsen wateroverlast veroorzaakte. “Sinds 13 mei viel er nauwelijks nog regen, en het ziet er ook niet naar uit dat er de komende 2 weken nog een druppel valt”, zei weerman Bram Verbruggen begin deze week al.

“Er is veel zon en er staat een noordoostenwind die de bodem stilaan uitdroogt. Als dat blijft duren, zal dat een impact hebben op de bovenste lucht- en grondlagen en eventueel op de landbouw. Ik denk bijvoorbeeld ook aan rosse gazons, dat zit er zeker aan te komen.”

De temperaturen van de voorbije maand komen overeen met een normale meimaand. Gemiddeld was het 13,8 graden Celsius.