Een 27-jarige Truienaar die naaktfoto’s verspreidde van tweehonderd vrouwen en minderjarige meisjes heeft in de Hasseltse rechtbank een veroordeling gekregen van zes maanden gevangenisstraf met uitstel. Omdat de zaak te lang bleef aanslepen had het parket geen straf meer gevorderd.

 

De jongeman verspreidde naaktbeelden en -video’s en maakte zo meer dan 200 slachtoffers. Tussen 22 november 2017 en 20 maart 2018 zette de twintiger uit Velm 199 mappen van de slachtoffers online via een Nieuw-Zeelandse filehostingsite. De foto’s, waarvan een groot deel naaktbeelden, waren voorzien van de namen van de slachtoffers en de woonplaats. De zaak zorgde in het voorjaar van 2018 voor veel ophef. De Truienaar moest zijn voetbalclub verlaten, net zoals de scouts, omdat de leider ook van scoutsmeisjes foto’s zou hebben gedeeld. Er zou sprake zijn van hacking maar de advocate van de betichte sprak dat formeel tegen. De man zou de foto’s hebben gevonden op het internet. “Door ze te delen op een site heeft hij het nog erger gemaakt. Alleen is hij niet de enige verantwoordelijke”, klinkt het bij de verdediging.

Schuldbesef

De Truienaar verklaarde nadien te beseffen wat de impact is geweest van zijn actie. Hij heeft toen alles verwijderd. Maar het kwaad was intussen geschied en meerdere foto’s en filmpjes zijn een eigen leven gaan leiden. Een van de advocaten van de slachtoffers bevestigt dat de miserie blijft voortduren. “Recent heeft mijn cliënte nog een melding via een LinkedIn-contact gekregen die een foto van haar ergens was tegengekomen. Nu nog wordt zij daarmee geconfronteerd. Waar zitten die foto’s allemaal? Zij leeft constant in angst.”

Omdat de zaak te lang aansleepte heeft het parket de opschorting van straf gevorderd. De rechter ging daar niet op in en legde zes maanden cel met uitstel op. Om van het uitstel te kunnen genieten, moet hij zich laten begeleiden, werk vinden en inspanningen leveren om de vrouwen te vergoeden. Die schadevergoeding loopt tot in de duizenden euro’s.