Het gratis-verhaal in twee ondergrondse parkings op zaterdag stopt. Schepen van Financiën Günther Dauw (N-VA) wil niet dat er op zaterdag nog gratis geparkeerd kan worden in de parkings Gazo en Centrum. Het schepencollege heeft beslist om de proefperiode van zes maanden niet te verlengen. Een streep door de rekening van schepen Hilde Vautmans (Open Vld) die middenstand en handel wil blijven stimuleren.

Gedaan met het gratis-verhaal als het over parkeren gaat. Dat blijkt uit de verklaring van schepen Günther Dauw. “De inkomsten van deze parkings zijn nodig voor het budget van de stad”, zegt schepen Dauw. “Voor beide parkings moet de stad op jaarbasis ruim 127.000 euro bijpassen aan Trupark. Uit de evaluatie is gebleken dat het opzet volledig de doelstelling voorbijschoot. De bezettingsgraad was zeer hoog, maar dat waren vooral auto’s van personeelsleden van de bestaande horeca en winkelzaken in het centrum. Dat was niet de bedoeling. Kortom: het gratis parkeren in de centrum parking is niet nuttig voor de consument, die geraakt er niet en de meeste plaatsen zijn bezet.”

Schepen Hilde Vautmans van Middenstand en Handel zet daar tegenover dat de handelaars en de marktkramers lovend zijn over het proefproject. “We evalueren nu wat de kosten waren voor de stad en hoe we het gebruik nog kunnen optimaliseren. We willen ook verder nadenken om op andere plaatsen eventueel gratis parkeren voor één of twee uur toe te laten. Er wordt gewerkt aan een systeem.”

Beleid met de losse pols

De oppositie ziet de verklaringen met lede ogen aan. Gert Stas (Vooruit) twijfelt of men bij het bestuur nog wel weet wat men wil. “Op de gemeenteraad kon het bestuurscollege geen evaluatie voorleggen. Waarom kan men niet met duidelijke criteria en cijfers in de hand een evaluatie maken? Waarom kan er geen constructief debat over gevoerd worden op de gemeenteraad? Men moddert maar wat aan.” Raadslid Carl Nijssens stelt voor om het gratis parkeren op zaterdagen in de ondergrondse stadsparkings Gazo en Centrum (foto) permanent te verlengen. Raadslid Luc Withofs pleit ervoor om de Truienaren overal gratis twee uur te laten parkeren. “Dan kan je je boodschappen doen en nog een koffietje op een terras gaan drinken, mooi binnen die twee uur.” Raadslid Peter van Dam (Groen) tenslotte wil ook een constructief gesprek over de zaak van het parkeren maar ziet weinig heil in het gratis-verhaal.

Het is duidelijk dat er nog heel wat water door de Cicindriabeek zal vloeien voor men hier uit geraakt.

Foto’s – De ondergrondse parking Centrum (het vroegere Indigo) © Media Haspengouw