Bierrestaurant De Gebrande Winning heeft voor de zesde keer op rij de gouden medaille gekregen in de categorie ‘Beste Bierrestaurant’. Met ook andere titels en vermeldingen zoals in Michelin 2023, Gault&Millau 2024 en ‘Beste Bierbestemming ter wereld’ door Ratebeer, worden ze het succes al wat gewoon op de Zepperenweg nummer 7. “In bier kunnen tot 600 verschillende smaken zitten, het blijft voor ons een uitdaging om die te combineren met superverse gerechten”, vertelt Chef-kok Raf Sainte.

  • Tekst en beelden © Rudi De Cock

 

In het kloppend hart van de Duvel brouwerij in Puurs werden de Beer Awards 2023 uitgereikt. Sinds 2012 trekt het jaarlijkse Digitaal Festival steeds meer publiek aan. Het record werd momenteel bereikt tijdens #BADF23, goed voor ruim 53.000 stemmen. Iedereen kon in december stemmen, en het is – voor de zesde keer op rij! – dat De Gebrande Winning als eerste eindigt in de categorie ‘Beste Bierrestaurant’, goud dus! “We zijn heel content”, reageert Chef-kok Raf Sainte rustig. “Het is altijd de chef die op tv komt of in de krant, maar het is het ganse team dat hier presteert, en dat is de vrucht van heel het verhaal. Wij proberen de mensen in het glas te verrassen met een biertje. We hebben een techniek ontwikkeld waarbij we de ruim 600 verschillende smaken die in bieren zitten aan het juiste gerecht weten te koppelen zodat de restaurantbezoeker een ‘één+één=drie’-ervaring beleeft. Er zijn veel bieren die niet in de supermarkt te vinden zijn, ambachtelijk, kleinschalig, die werkelijk pareltjes zijn.”

   

 

Niet te chauvinistisch

“We halen bieren binnen die van overal in de wereld komen. We gaan dus niet de weg op van de Fransen die chauvinistisch zeggen dat alleen Franse wijn goede wijn is. We zeggen wel eens ‘België, bierland’ maar er zijn ongelofelijke “bommetjes” te vinden in de Scandinavische landen of pakweg Brazilië. Dus we gaan niet te chauvinistisch doen, hé.” Raf heeft jaren geleden de lijn uitgezet, maar onderstreept het belang van het team. Zijn zytholoog is Joachim Tops, de biersommelier van dienst, die op trouwens op de beer awards de tweede prijs in de wacht sleepte.

De HopHemel

Toch staat er in deze Valentijnsperiode een lokaal bier op het menu. “Dertig Moorse martelaren is een biertje dat perfect past bij de gerookte skrei, een bier van brouwerij HopHemel in Hasselt, die als beste brouwerij is verkozen. Geert en Steven zijn trouwens ooit in Zepperen begonnen. Zelf blijf ik mijn werk plezant vinden, ik vind veel voldoening in ons concept van kraakverse gerechten in combinatie met aangepaste bieren.”