Met WIL, Wonen in Limburg, gaan 19 verschillende huisvestigingsmaatschappijen en sociale verhuurkantoren in onze provincie op in één maatschappij. Zoals vaak vindt er ook hier een schaalvergroting plaats, maar of dat echt goed is, is niet duidelijk. De voorzitter en de minister kwamen niet verder dan vage intenties.

Vanaf nu is er in Limburg één grote woonmaatschappij: Wonen in Limburg (WIL). “Wij zullen versneld sociale woningen op de markt brengen zodat mensen die op de wachtlijst staan sneller een goede, betaalbare en duurzame woning kunnen bemachtigen”, zegt Raf Drieskens (cd&v), voorzitter van WIL. De maatschappij wordt verantwoordelijk voor alle sociale woningen in de 42 Limburgse gemeenten. “Er werken in totaal 365 mensen in de grootste woonmaatschappij in Vlaanderen. In ons patrimonium zitten 24.000 sociale woningen. Samen met Antwerpen en Gent zitten we in de top 3 van grootste woonmaatschappijen”, aldus Drieskens.

Dure appartementen

Maar of de wachtlijst van mensen die een sociale woning willen gaat slinken is maar de vraag. In Sint-Truiden is de nood hoog, maar zien we de laatste decennia bouwpromotoren en projectontwikkelaars appartementsblokken neerpoten die onbetaalbaar zijn voor de gewone man. Mensen kunnen dat niet meer betalen. De cijfers van de wachtlijsten en de wachttijden zijn barslecht in Vlaanderen; in Limburg nog het minst slecht van allemaal. In de sociale woningsector zijn zowel de wachtlijst als de wachttijd het meest gedaald in Limburg met 18.877 kandidaat-huurders, of 11,2 procent minder dan in 2021. Het aantal dagen dat een kandidaat op een sociale woning moet wachten, daalde van 1.564 naar 1.510 dagen.

Drieskens: “Het Vlaams regeerakkoord voorzag dat een aantal woonmaatschappijen sowieso moest samengebracht worden. Daarom hebben we in Limburg de koppen bij elkaar gestoken en zijn we tot de conclusie gekomen dat we samen een sterke organisatie konden uitbouwen met veel expertise.” Ook Vlaams minister van Wonen Matthias Diependaele (N-VA) denkt dat de beruchte wachtlijst voor mensen die een sociale woning willen kan weggewerkt worden. “Dat moet uiteindelijk op het terrein zelf gebeuren en omdat er in Limburg vanaf nu slechts één maatschappij is, kunnen ze professioneler gaan werken en sneller sociale woningen bouwen.”