De impact van het stilleggen van toewijzingen van sociale woningen in Limburg heeft als gevolg dat er in Sint-Truiden meer dan honderd sociale woningen leegstaan. Voor schepen en OCMW-voorzitter Pascy Monette is deze toestand onhoudbaar. “Ik krijg hier heel veel vragen over, maar dit krijg je niet meer uitgelegd aan de Truienaars die op zoek zijn naar een huurwoning,” aldus Pascy Monette (Open Vld). Grote schuldige is de invoering van één centraal inschrijvingsregister voor gans de provincie.

Vroeger had je lokaal wachtlijsten voor een sociale woning. Maar in Limburg werden die recent allemaal in één pot gegooid, één digitale wachtlijst die al die ‘lokale’ lijsten gaat vervangen. Om die omslag te kunnen maken moesten de lokale lijsten tijdelijk ‘bevroren’ worden. Met andere woorden: een tijdlang konden woonmaatschappijen geen nieuwe personen inschrijven en geen dossiers aanpassen. De ‘stop’ dateert al van in november vorig jaar.

“De meest kwetsbaren in onze samenleving dreigen de dupe te worden van deze administratief-digitale kwestie”, reageert schepen Pascy Monette op de situatie. “Wonen in Limburg moet dringend orde op zaken stellen en zijn kerntaak als sociale verhuurder ten volle uitoefenen.” Die woonmaatschappij ‘Wonen in Limburg’ heeft dus maandenlang geen sociale woningen meer toegewezen aan mensen op de wachtlijst. Het gevolg? 610 sociale woningen in Limburg staan leeg, waarvan 100 in Sint-Truiden.

“Wonen in Limburg moet dringend orde op zaken stellen! Ik krijg dit niet uitgelegd.” –  Pascy Monette

Onaanvaardbaar

Monette benadrukt dat deze administratieve stilstand de kwetsbaarste groepen in de samenleving het hardst raakt. “Mensen die dringend een betaalbare woning nodig hebben, blijven in de kou staan. Het is onaanvaardbaar dat zoveel woningen leegstaan terwijl de vraag zo hoog is. Er moet snel een oplossing komen,” zegt Monette. In tussentijd blijven veel mensen in onzekerheid, wachtend op een woning die voor hen het verschil kan maken tussen een stabiel leven en voortdurende onzekerheid. “Het is aan Wonen in Limburg om snel te handelen en de leegstaande woningen weer te vullen met degenen die ze het meest nodig hebben”, besluit Monette.