Een schokkend verhaal van huiselijk geweld kwam aan het licht in de rechtbank van Hasselt, waar een 35-jarige man wordt geconfronteerd met een gevangenisstraf van vier jaar. Hij mishandelde zijn partner bijna twee uur lang. De brute aanval vond plaats terwijl hun pasgeboren baby boven lag te slapen, wat de ernst van de zaak des te schrijnender maakt.

 

De verdachte, die sinds april in voorlopige hechtenis zit, vertoont een verontrustend patroon van gewelddadig gedrag, zo bleek tijdens de rechtszitting in de Hasseltse correctionele rechtbank. Het was niet de eerste keer dat de vrouw slachtoffer werd van huiselijk geweld, aangezien zij tijdens haar zwangerschap ook al klappen had moeten incasseren. Een posttraumatisch stresssyndroom maakte de situatie nog gecompliceerder voor het slachtoffer.

Overspel

De gewelddadige uitbarsting volgde op de viering van de geboorte van hun kind, waarbij de beklaagde met zijn vriendin en schoonouders samen was. De emoties liepen hoog op nadat de vrouw hem beschuldigde van overspel. In een verschrikkelijke escalatie van geweld verloor de man alle controle over zichzelf en bracht hij bijna twee uur lang ernstig letsel toe aan zijn partner. Het slachtoffer lag in foetushouding om de aanvallen te incasseren, met ernstige verwondingen zoals een klaplong, gekneusde ribben, een gaatje in de long, zwellingen en een luchtzakje rond het hart als gevolg.

Van in zijn jeugd

De verdachte staat bekend bij justitie. Het strafblad onthult een reeks veroordelingen voor intrafamiliaal geweld, wat de procureur ertoe bracht te stellen dat de man herhaaldelijk de controle over zichzelf verliest. Tijdens de zitting kreeg de verdachte de gelegenheid om zijn kant van het verhaal te vertellen. Hij bekende schuld en betitelde zijn gedrag als beestachtig. “Het is onaanvaardbaar wat ik gedaan heb. Zij verdient dat allemaal niet,” aldus de beklaagde.

Zijn advocaat, Michiel Van Kelecom, bevestigde de feiten maar benadrukte de noodzaak van een intensieve begeleiding voor zijn cliënt, gezien de agressieproblemen teruggaan tot in de man zijn jeugdjaren, waarin hij vaak het slachtoffer was van geweld door zijn vader. De raadsman pleit voor een zware gevangenisstraf, maar gekoppeld aan volledig uitstel met voorwaarden. Het vonnis in deze schrijnende zaak zal op 15 februari worden uitgesproken, waarbij de rechter moet beslissen over de gepaste strafmaatregelen voor de gewelddadige Truienaar.

Beeld © rdc