Een man uit Luik is door de rechtbank veroordeeld tot 8 maanden cel en 427.000 euro boete voor gefoefel met diesel en lamppetroleum. In zijn loods in Sint-Truiden ontdekte de politie opleggers met ontkleurde diesel. Ondanks gevonden facturen voor 142.000 liter diesel bleef de man ontkennen.

De feiten dateren van 26 juni 2020. De politie arresteerde toen een Luikenaar die met zijn vrachtwagen containers vervoerde met daarin duizenden liters rode diesel. Het onderzoek leidde de speurders naar een loods langs de Luikersteenweg in Sint-Truiden. Daar troffen ze zeven opleggers met daarin containers aan, goed voor 1000 liter witte diesel per container. Volgens Douane en Accijnzen was er met de diesel geknoeid. De verdachte bleef echter alles ontkennen. Hij weigerde mee te werken aan het onderzoek. Er werden facturen gevonden voor 142.000 liter witte diesel en 10.000 liter lamppetroleum.

De rechtbank kwam maandag tot een uitspraak in de zaak. De Luikenaar krijgt 8 maanden cel en moet, net als zijn vennoot 427.000 euro boete betalen. De strafrechter geeft de man nog een kans door voor 405.000 euro uitstel te verlenen. De proceskosten en de factuur voor de opslag van de goederen van 41.000 euro zijn volledig voor rekening van zijn vennootschap. De containers van op de Luikersteenweg zijn verbeurd verklaard.

Foto © Rudi De Cock