Op maandag 10 maart 2025 begint in Tongeren een proces dat zijn gelijke niet kent in de provincie. Maar liefst 62 verdachten moeten zich verantwoorden voor hun rol in een omvangrijke drugszaak, bekend als het ‘Costa’-dossier. De rechtbank heeft minimaal twaalf zittingsdagen uitgetrokken om deze complexe zaak te behandelen. Onder de beschuldigden bevinden zich enkele bekende figuren uit het criminele circuit, waaronder Lucio Aquino, voormalig rijkswachter Willy Vanmechelen, drugsbaron ‘Bolle Jos’ en Geert Frisson uit Borgloon, kopstuk van de Loonse motorclub Bandidos.
Het onderzoek naar deze georganiseerde misdaad begon in 2019 met de ontdekking van een container afkomstig uit Costa Rica. In deze container, verstopt tussen tropisch hout, troffen speurders 2.800 kilo cocaïne aan. De lading was bestemd voor een firma in Maasmechelen. Slechts een jaar later, in oktober 2020, werd een nog veel grotere drugsvangst gedaan: in een container met oud ijzer werd 11.500 kilo cocaïne onderschept. Dit bleek de grootste inbeslagname van cocaïne in de Belgische geschiedenis en had als bestemming de motorclub van Geert Frisson in Borgloon.
Internationaal
Naar aanleiding van deze vondsten startte een grootschalig internationaal onderzoek dat zich uitstrekte over België, Nederland en Spanje. Bij talrijke huiszoekingen legden speurders de hand op vuurwapens, aanzienlijke geldbedragen, goud, motorfietsen en luxewagens. Onder de gearresteerden bevonden zich Lucio Aquino en Willy Vanmechelen. Een belangrijke doorbraak in het onderzoek kwam toen de politie versleutelde communicatie van de verdachten wist te kraken. Hierdoor kwamen nieuwe feiten aan het licht, waardoor uiteindelijk 69 betrokkenen geïdentificeerd konden worden. Volgens de onderzoekers maakten de verdachten deel uit van verschillende criminele netwerken die nauwe banden met elkaar onderhielden en samenwerkten in de drugshandel. Willy Vanmechelen zou bijvoorbeeld contacten hebben gehad met zowel de Aquino-clan als de groep rond Geert Frisson en ‘Bolle Jos’.
Proces van ongekende omvang
Met 62 beklaagden en een dossier dat zich over meerdere jaren uitstrekt, wordt dit proces een van de meest ingrijpende en complexe rechtszaken in de Belgische justitiegschiedenis. De komende weken zullen zowel het openbaar ministerie als de verdediging hun standpunten uiteenzetten en zal de rechtbank zich buigen over de bewijslast. De uitkomst van dit proces kan grote gevolgen hebben voor de aanpak van georganiseerde misdaad in Limburg en daarbuiten.