De stad Landen werd afgelopen zondag 5 juni zwaar getroffen door hevige regenval gevolgd door overstromingen en modderstromen. De crisiscel werd samengeroepen om de hulpverlening te coördineren en in te grijpen volgens prioriteiten van de ergst getroffen plaatsen. Vooral Walshoutem, Waasmont en het centrum van Landen werden zwaar getroffen. Op sommige plaatsen viel meer dan 80 liter per m². Deze uitzonderlijke regenval zorgde helaas voor heel veel schade. Mensen helpen elkaar met het opruimen en opkuisen van de modder.

Burgemeester Gino Debroux stelt in een interview met Truiens Nieuws dat dit de zwaarste wateroverlast en de ergste modderstromen zijn van de laatste 20 jaar. Maar de bevolking schoot nadien solidair in actie. Debroux legt uit: “Het lokaal bestuur Landen leeft mee met de getroffenen en is dankbaar voor de getoonde solidariteit en de helpende handen. In de nasleep van de overstromingen werden op verschillende locaties containers geplaatst waar inwoners terecht kunnen met beschadigde goederen. Daarnaast werd er ook met Ecowerf afgesproken dat getroffen inwoners uitzonderlijk gratis terecht kunnen op het recyclagepark van Landen met beschadigde goederen. Onze stadsdiensten doen ondertussen hun uiterste best om hulp te bieden aan de getroffenen.”

Afgelopen zondag werden er maar liefst 1200 zandzakjes uitgedeeld. De voorraad raakte uitgeput, maar die is intussen weer aangevuld. Gans Limburg werd getroffen, maar de aanpalende grensstad Landen van Vlaams-Brabant kreeg echt de volle lading. Wat nu? Gino Debroux: “Onze stad zet al jaren volop in op de strijd tegen water- en modderoverlast. De laatste jaren hebben we heel wat grotere en kleine projecten kunnen realiseren in samenwerking met verschillende partners, zoals de bufferbekkens langsheen de E40, achter de sauna op de Steenweg op St.-Truiden, het bufferbekken aan het rondpunt Jonker Janlaan in Attenhoven en het bufferbekken in de Zeypevallei te Waasmont. Er staan verder nog heel wat kleine en minder kleine projecten in de steiger. Zo werd de vergunning ingediend voor de werken aan de Raatshovenstraat en de Karolingerslaan in Landen, waardoor de Zeypevallei verder ontlast kan worden. We hopen deze werken in het najaar te kunnen starten. Aquafin onderzoekt een belangrijk knooppunt aan de Roospoort te Landen. Een projectvoorstel voor het gebied achter de Lijsemstraat is in de maak door onze erosiecoördinator.”

Wie met vragen zit of extra hulp nodig heeft, kan tijdens de kantooruren contact opnemen met de helpdesk via 011 88 03 30 of mailen naar info@landen.be. Voor niet dringende meldingen is er  het meldingsformulier op www.landen.be.