Het Belgisch statistiekbureau Statbel heeft zopas de cijfers betreffende de verkeersongevallen in 2023 gepubliceerd. In dat jaar eiste het verkeer in België 501 mensenlevens, waarvan 33 in Limburg. Hoewel elk verkeersslachtoffer er één te veel is, gaan de cijfers wel de goede kant op. In Haspengouw vielen er in 2023 helaas ook verkeersdoden te betreuren.

Het bureau dat de statistieken over de verkeersongevallen bijhoudt ziet een lichte daling van 2 procent ten opzichte van 2022. De cijfers hebben enkel betrekking op ongevallen met lichamelijk letsel. Het afgelopen jaar vonden er in België 36.855 verkeersongevallen plaats, waarbij in totaal 45.243 mensen betrokken waren. Dit komt neer op gemiddeld 1,2 slachtoffers per ongeval. Van deze slachtoffers raakten 41.481 mensen (92 procent) lichtgewond en 3.261 (7 procent) zwaargewond. Bovendien overleden 501 mensen (1 procent) binnen dertig dagen na het ongeval, volgens de recentste statistieken van Statbel.

Haspengouw

Hoewel elk verkeersslachtoffer er één te veel is, gaan de cijfers wel de goede kant op. Waar de afgelopen jaren een toename in zowel het aantal verkeersslachtoffers als ongevallen zichtbaar was, daalden deze cijfers in 2023 vergeleken met 2022 (-2 procent). In Haspengouw vielen er in 2023 helaas ook verkeersdoden te betreuren. Gingelom, Heers en Tongeren verloren elk één inwoner door verkeersongevallen. In Alken, Borgloon, Sint-Truiden en Wellen werden geen dodelijke verkeersslachtoffers geregistreerd. Bij de  zwaargewonden zien we in onze regio helaas volgende cijfers: Gingelom telde drie zwaargewonden, Heers één, Tongeren tien, Sint-Truiden vijf, Borgloon drie, Nieuwerkerken twee, Alken twee en Wellen één. Met 33 overledenen in gans de provincie Limburg zitten we aan het laagste cijfer van alle provincies. Maar dat blijft een schrale troost.