In een nieuw boek worden 120 merkwaardige Limburgse bomen onthuld. De vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep blijven verder zoeken naar oude bomen met een verhaal en rekenen daarbij op ons, de Limburgers.  

De voorbije vijf jaar inventariseerden de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep 5000 merkwaardige bomen. Daaruit werden er 120 geselecteerd door de werkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum, en gebundeld in een boek met als titel ‘Merkwaardige bomen in Limburg – Op pad met bomenjagers’. Al vijf jaar doorkruisen de vrijwilligers van de Limburgse Bomenwerkgroep onze provincie, op zoek naar merkwaardige bomen. Telkens noteren ze de soortnaam, hoogte, dikte én exacte GPS-locatie. Jan Mampaey, diensthoofd van het Provinciaal Natuurcentrum, legt uit: “We kunnen het belang van een divers bomenbestand niet genoeg onderstrepen. Daarom inventariseren onze vrijwilligers van de Limburgse Koepel voor Natuurstudie (LIKONA) de merkwaardige bomen in onze provincie. Het nieuwe boek beschrijft de maatschappelijke waarde en de diversiteit aan oude en merkwaardige bomen in Limburg. 120 bomen uit 27 gemeenten krijgen een gezicht met paginagrote foto’s. De lezers moeten de bomen echt kunnen bekijken. Daarom kozen we voor bomen op openbare plaatsen, of in parken die toch regelmatig open zijn voor het publiek. Daarnaast selecteerden we ook een reeks tuinbomen. Die bomen zijn altijd zichtbaar vanaf de straat en de eigenaars gaven hun toestemming.”

Twee unieke Limburgse dreven

Jef Van Meulder is vrijwilliger bij de Bomenwerkgroep en één van de bezielers van de nieuwe publicatie: “Een selectie maken van 120 bomen voor het boek was niet vanzelfsprekend. Uiteindelijk kozen we voor 12 thema’s. Mijn persoonlijke toppers zijn twee unieke, majestueuze dreven: die met dakspaaneiken in Geistingen (Kinrooi) en eentje met gewone platanen in Riemst. Waarom? De dakspaaneik is een van de meest zeldzame laanbomen van België en de plataan moet zowat de meest verknoeide boom van België zijn. Behalve in Riemst dan, waar de reuzen nooit geknot zijn. In de nieuwe publicatie ontdek je ook 9 parken en 6 bijzondere collecties. De bijzondere collecties, zoals het park van Kasteel Vogelsanck in Heusden-Zolder, zijn vaak het levenswerk van gepassioneerde liefhebbers.” Baron de Villenfagne de Vogelsanck is fier op zijn collectie: “Het kasteeldomein is sinds 1741 eigendom van de familie. Generatie na generatie bouwen we ervaring op rond het beheer van parken, bossen en bomen. Mijn voorouder Jean-Louis de Villenfagne liet zo’n 200 jaar geleden 150 boomsoorten uit binnen- en buitenland aanplanten, creëerde een arboretum en introduceerde onder andere de weymouthden in België. Spijtig genoeg tastte blaasroest, een schimmelinfectie, bijna alle weymouthdennen in Limburg aan. In mijn park vind je ook een van de oudste Japanse parasoldennen van ons land en enkele bijzondere Magnolia’s.” De provincie Limburg is alvast enthousiast en ondersteunt het project.

De publicatie “Merkwaardige bomen in Limburg – op pad met bomenjagers” is een rijk geïllustreerde uitgave van de Limburgse Bomenwerkgroep en het Provinciaal Natuurcentrum. Het boek kost 35 euro of 45 euro (incl. verzending) en is te koop aan de balie of via de website van het Provinciaal Natuurcentrum: www.provinciaalnatuurcentrum.be/merkwaardigebomen  

Weet jij een merkwaardige boom staan? Laat het ons dan weten: bwglikona@gmail.com

Foto ©Rudi De Cock