De ‘Werkgroep Nestkastjes’ organiseerde een fascinerende ‘uilenwandeling’ in het prachtige Speelhof. De gids voor deze bijzondere avond was niemand minder dan André Vanmarsenille, een gecertificeerde ringer met een schat aan ervaring in het ringen van duizenden uilen en andere vogels. Zijn boeiende verhalen namen de deelnemers mee op een avontuurlijke reis door de wereld van deze mysterieuze vogels.

In Vlaanderen zijn zeven verschillende uilensoorten te vinden, waarvan de bosuil, steenuil en kerkuil de bekendste zijn. Het Speelhof heeft in het verleden al bewezen een uitnodigende habitat te zijn voor deze gevleugelde nachtelijke jagers. André Vanmarsenille heeft hier zelfs vier exemplaren van de steenuil weten te ringen, wat de rijkdom aan biodiversiteit in dit gebied benadrukt. Tijdens de wandeling werd de aandacht van de deelnemers gegrepen door een speciale ontmoeting. Onder de deelnemers was slechts één dame aanwezig die het geluk had om een bosuil in haar gezichtsveld te krijgen. De majestueuze verschijning van deze nachtelijke jager liet een blijvende indruk achter op de groep, die zich verder liet leiden door de verhalen en kennis van Vanmarsenille.

De ‘uilenwandeling’ in ’t Speelhof bood niet alleen een unieke kans om meer te leren over deze prachtige vogels, maar bracht ook een gevoel van verwondering en bewondering voor de natuurlijke wereld om ons heen. Met dank aan André Vanmarsenille en de ‘Werkgroep Nestkastjes’ was het een avond om niet snel te vergeten, en een herinnering aan de schoonheid die te vinden is in de meest eenvoudige en soms toch onverwachte van onze natuurlijke omgeving.

                                                         

Beelden © Ivo Breesch