Zwemparadijs LAGO gaat verloren spullen die na een jaar niet meer worden opgehaald voortaan schenken aan Fashion to Fiber (FTF). Ook bezoekers mogen gebruikte kledij achterlaten in een inzamelbox aan het onthaal. FTF haalt de boxen op, sorteert, recycleert en geeft de kledij een nieuw leven. “Niet alleen zwembroeken worden vergeten. We hebben hier ook al schoenen en zelfs een vals gebit teruggevonden. En dus gaan we blijvend extra inzetten op duurzaamheid”, zegt Bert Thijs van het Bloesembad van Sint-Truiden. “Onze Green-supporters ontvangen een leuke korting in hun mailbox.”

Net als bij de andere zwemparadijzen van de LAGO-groep blijft er in het Bloesembad in Sint-Truiden heel wat gerief van bezoekers liggen. “De kast met verloren voorwerpen zit goed vol”, vertelt centrummanager Bert Thijs. “Bezoekers, sporters of toeschouwers lieten het voorbije jaar maar liefst 184 kilogram aan spullen en kledij achter in onze zwembaden”, vult woordvoerster Lore Walravens van de LAGO-zwembaden aan. “Die worden achtergelaten in de kleedkamers, lockers of in het zwembad. Meestal gaat het om handdoeken, zwemkledij, zwembandjes en duikbrillen, maar de verschillende centrummanagers vonden de voorbije twaalf maanden ook heel opvallende voorwerpen terug: ondergoed, een bril op sterkte en zelfs een vals gebit. Eén keer vonden we vreemd genoeg ook schoenen terug.”

Kledingcontainers

Standaard worden de spullen een jaar bijgehouden. “Handdoeken kregen in het verleden al een tweede leven, maar niemand bleek de grote stapel aan voorwerpen en kledij te missen. We gaan nu de huidige berg aan verloren spullen doneren aan de professionele inzamelaar Fashion to Fiber, zodat het een tweede leven krijgt. Ook bezoekers kunnen vanaf nu tot het einde van het jaar hun steentje bijdragen door gebruikte kledij te deponeren in de kledingcontainer aan het onthaal. We proberen zo jong en oud te leren om bewust en duurzaam om te springen met onze planeet.”

Korting op ticket

FTF haalt de containers driewekelijks op, sorteert en recycleert en geeft de kledij een nieuw leven. “Vanuit LAGO bedanken we de bezoekers voor hun goede daad met 20 procent korting bij een volgend bezoek. Het project loopt nog zeker tot het einde van het jaar en wordt daarna geanalyseerd.” Voor FTF is de samenwerking met LAGO meteen het eerste wapenfeit in België. “Het ingezameld textiel laten we op verschillende manieren herleven. Perfecte kledij kan meteen hergebruikt worden. Andere kledingstukken recycleren we tot de eigenlijke basisstof, waarvan uiteindelijk nieuwe kledij gemaakt wordt.”

“Onze LAGO Green inzamelbox staat aan het onthaal”, vertelt Thijs. “Je kan er je oude (zwem)kledij en handdoeken doneren. Breng dus gerust oude spullen binnen, registreer je als LAGO Green supporter en ontvang een leuke korting in je mailbox”, besluit Bert Thijs.