Zowat alle Haspengouwse steden en gemeenten kregen gisteren flink wat hemelwater te verwerken. Het meest heftig ging het eraan toe in Landen en het nabijgelegen Gingelom en Attenhoven. “Zoiets heb ik hier nog nooit meegemaakt”, getuigen bewoners. De brandweer spreekt intussen van ongeveer 400 oproepen op zondag.

In Landen, in de provincie Vlaams-Brabant, grenzend aan Sint-Truiden, en in Gingelom, zijn gisteren de zwaarste regenbuien genoteerd.  In Landen gaat het om de zwaarste overstromingen in 20 jaar tijd. Bewoners van Landen die er al decennia wonen kunnen zich niet herinneren zoiets ooit al te hebben meegemaakt. Burgemeester Gino Debroux riep de crisiscel zondag samen om alles beheersbaar te houden in de mate van het mogelijke. Maar de aangelegde wachtbekkens waren niet opgewassen tegen de grote hoeveelheden water dat met bakken uit de lucht kwam gevallen. Kelders liepen onder en in de laagst gelegen straten van Landen stond het water twee meter hoog. Onder andere de Raatshovenstraat was er erg aan toe. De schade aan huizen en auto’s is daar aanzienlijk. In het anders zo rustige Rumsdorp – ook grondgebied Landen –  dreef een losgeslagen container gewoon door het dorpje. In Attenhoven was het al niet veel beter. Het natuur- en recreatiedomein De Beemden liep volledig onder.

Het treinverkeer op lijn 36 tussen Landen en Ezemaal werd onderbroken en via Hasselt omgeleid. Door de problemen op het spoor werden er tussen Landen en Leuven vervangbussen ingelegd. Ook tussen Hasselt en Tongeren was er een onderbreking op het spoor met als alternatief vervangbussen. Sinds 23 uur zondagavond is er overal weer code groen, en kan het opkuiswerk beginnen. De echte schade voor Limburg zal wellicht in de loop van maandag duidelijk worden.

In de Raatshovenstraat te Landen kon het water nergens nog weg

In Rumsdorp (Landen) geraakte een container op drift

Attenhoven – Natuur- en recreatiedomein De Beemden

Attenhoven            Geetbets

       Gingelom