Gedreven en vriendelijk, en een gids voor velen

Op donderdag 3 augustus heeft Sint-Truiden afscheid genomen van Ludo Gelders (79). De hoogleraar stierf plotseling op 28 juli. Truienaren sloten de in Hasselt geboren Ludo al snel in hun harten omwille van zijn gedreven engagementen. Zoals de bewoners van de prille wijk Terbiest waar hij destijds een petitie opstartte om de landbouwgronden achter de wijk te behouden. “Dat voorstel van hem heeft het niet gehaald en er werd toch gebouwd, maar hij had door zijn actie meteen wel onze harten gestolen, tot op de dag van vandaag”, vertellen bewoners van Terbiest die hem goed gekend hebben. Ludo raakte er door bekend en kreeg prompt een plaatsje aangeboden bij de lokale Open Vld. Daar werd hij een gerespecteerd en geëngageerd lokaal politicus en schopte het later tot voorzitter van Open Vld Limburg.

In de schoot van die Open Vld leerde ook Hilde Vautmans hem kennen. “Ludo was een heel bijzondere, intelligente man die heel veel voor de liberale partij betekend heeft. Hij werd over de partijgrenzen heen gerespecteerd voor zijn bijdrage aan de maatschappij. Open Vld verliest een bekwaam boegbeeld, ikzelf verlies een waardevolle vriend. Ludo was telkens in voor een babbel over de politieke situatie in de stad, het land en Europa. En dat steevast met een positieve ingesteldheid en motiverende woorden. Hij zal door velen gemist worden”, aldus Vautmans.

Gids

Ludo was een erg bedrijvig en gedreven man. Als burgerlijk ingenieur was Ludo hoogleraar Technische Bedrijfsvoering en Industrieel Beleid aan de KULeuven. Verder zetelde hij in de Raad van Bestuur van de UHasselt waarbij onderwijs, onderzoek en innovatie de sleutelwoorden waren. Hij was in zijn professionele loopbaan vaak een baken en steun voor anderen in hun zoektocht in het (professioneel) leven. Velen beschouwden het als een voorrecht Ludo persoonlijk te kennen of assistent te mogen zijn aan de afdeling Industrieel Beleid die hij bezielde, en ervaarden hem vooral als een belangrijke gids in hun professionele carrière. “Hij was een buitengewone denker en tevens een gevoelvolle en stijlrijke man”, klinkt het vaak. “Iemand voor wie je respect had vanaf de eerste minuut.”

Het plotse overlijden na een hartfalen heeft veel Truienaren en oud-medewerkers diep getroffen. “Hij zal ons steeds bijblijven als een gedreven en vriendelijk persoon, en als een gids voor velen.”

Ook namens de redactie wensen we zijn vrouw Margot, zijn kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe.