In 1876 werd het groene stadspark aangelegd op de vervallen stadsomwalling. Schilderachtige vijvers, rustieke bruggetjes, een mooie kiosk en de wandelpaden brengen vandaag de bezoekers tot rust op een boogscheut van het historisch stadscentrum. Je kan er een wandeling van 4 kilometer maken op het tracé van de stadsomwalling. Het stadspark omvat 3 hectare in landschappelijke stijl met groepen van merkwaardige bomen en laanbomen langs grasvelden en vijver. Het werd aangelegd op de noordwestelijke helft van de stadswallen op initiatief van schepen Guillaume Dejongh en werd uitgebreid na de Provinciale Limburgse Tentoonstelling van 1907.

Toekomst

Het stadspark blijft aangenaam om te vertoeven of een openluchtgebeuren te houden zoals Fiesta Mundial of de Parkies-concerten. Het is er altijd een gezellig samenzijn voor veel Truienaren.

De aanpalende gebouwen van Hasp-O Centrum, het vroegere Technicum, staan vanaf deze zomer leeg en  zullen op termijn gesloopt worden. Truienaren die hoopten op een uitbreiding van het stadspark moeten we teleurstellen. Bouwpromotoren zien er wel wat in om appartementen op te trekken. De reeds aanwezige appartementen aan het stadspark worden nu al aan gemakkelijk 530.000 euro verkocht.