In de nacht van woensdag op donderdag overleed voetbalicoon Lon Polleunis uit Sint-Truiden op 80-jarige leeftijd. Polleunis was ongetwijfeld de grootste speler uit de geschiedenis van STVV. De komende dagen en weken herdenkt geel-blauw haar sterspeler uitgebreid. Lon zelf genoot de laatste jaren van zijn fietstochtjes met zijn vrienden en de leuke babbels op een terrasje. In 2021 werd hij nog ereburger – eindelijk – van de stad Sint-Truiden, iets waar hij toch van genoot. “Ik zal voetbal nooit loslaten”, vertelde hij toen. De stad heeft een rouwregister geopend.

Van 1962 tot 1973 was Lon Polleunis de spilfiguur en onmisbare sterspeler van STVV. Zo was hij de draaischijf van de ploeg die – onder leiding van tovenaar Raymond Goethals – vice-kampioen werd in 1965-1966. De bekroning van zijn klasse volgde in 1968. Lon sleepte – als eerste Limburger en enige STVV-speler uit de geschiedenis –  de Gouden Schoen in de wacht. Meer zelfs, Polleunis won de belangrijkste individuele prijs in het Belgisch voetbal met een recordvoorsprong.

Later maakte Polleunis ook deel uit van de ploeg die in mei 1971 de bekerfinale speelde (en in de verlengingen verloor van Beerschot). Lon scoorde in totaal 87 goals in 283 wedstrijden voor de Kanaries. Daarmee is hij – samen met Roger Maes – clubtopscorer in eerste klasse.Welke rol hij ook bekleedde, Polleunis toonde altijd zijn talent, atletische kracht en staalharde karakter. Met zijn directe en doeltreffende speelwijze, geniale deviaties en bruisende temperament veroverde deze Truiense topper de harten van elke supporter.

Dé voetballer van kleinsafaan

Als kind leerde Lon voetballen op het Trudoplein van Nieuw Sint-Truiden, met twee jassen als doelpalen. Later – in de jeugdreeksen van STVV – was hij steevast de dominante figuur. En dat zou altijd zou blijven, in de elf seizoenen dat hij nummer 10 was. “In de lange geschiedenis hebben we nooit een speler gekend die zo onmisbaar en geliefd was dan Lon. We zullen hem enorm missen”, reageert STVV-voorzitter David Meekers. Recent hield de club nog een verkiezing van onze beste speler per decennium, waarbij de STVV-supporters Lon verkozen tot hun favoriet in de jaren ’60. “Daarom eerden we hem met een muurschildering in het stadion. Maar Lon overstijgt de jaren ’60: in onze rijke 100-jarige geschiedenis was hij ongetwijfeld de grootste Kanarie ooit.”

Vrienden

De laatste jaren trok Lon er graag op met zijn (fiets)vrienden op uit, om na een rondje even te verpozen en bij te praten in café De Bron. Het is daar dat hij op 31 augustus 2021 reageerde op de benoeming tot ere-burger van de stad Sint-Truiden (foto hieronder). “Ik kan niet zeggen dat dit mij niets doet, wel integendeel! Het is zeker een mooie beloning, al komt die wel erg laat, maar het blijft fijn”, aldus Lon. Hij speelde 353 wedstrijden in eerste klasse, en scoorde maar liefst 106 keer. Polleunis besloot het interview in 2021 met deze woorden: “Ik kijk nog steeds voetbal, tot een kot in de nacht. Ik blijf zappen en zoeken naar voetbalwedstrijden. Rond half twee kruip ik in mijn bed. Voetbal zal mij nooit loslaten.”

In beeld hierboven. 31 augustus 2021. Lon is ereburger van de stad Sint-Truiden geworden. 

De stad heeft een rouwregister geopend, vanaf vrijdag 22 september tot en met dinsdag, telkens op het stadhuis tussen 15 en 18 uur. Er is ook gelegenheid om een laatste groet te brengen in het stadhuis op dinsdag 26 september 2023 van 18 tot 20.30 uur.

Beelden © STVV / Rudi De Cock