In het onderzoek naar een tweede opgedoken El Patron-filmpje heeft de politie van Sint-Truiden zowel dader als slachtoffer kunnen identificeren. Het gaat om andere minderjarigen dan op het eerste filmpje dat van februari dateert.

De nieuwe, tweede video-opname staat volledig los van de eerste, zo blijkt uit het lopende onderzoek. “Deze keer gaat het om een discussie in de relationele sfeer en houdt geen verband met het lopende dossier over de feiten van februari”, zegt men bij de Truiense politie. Het eerste filmpje zorgde voor veel ophef omwille van de gruwelijke feiten. Daarin is te zien hoe een 13-jarige jongen zich excuseert bij El Patron door zijn broek op de knieën te laten zakken en vervolgens andere vernederingen te ondergaan waarbij rake klappen werden uitgedeeld en er een mes aan te pas kwam. Dat onderzoek loopt nog steeds. Er werden vier minderjarige verdachten verhoord.

El Patron

De Truiense politie is al van in 2021 bezig met El Patron. De allereerste zaak, waarbij drie minderjarige daders filmden hoe ze een zestienjarige mishandelden is afgerond. De daders kregen van het parket een traject opgelegd met een leerproject en herstelbemiddeling. Ook vanuit de school waar de pesterijen gebeurden zijn toen maatregelen genomen. De zaak is destijds nooit voor de jeugdrechtbank moeten komen. In het onderzoek naar de beelden uit februari werden al vier minderjarige verdachten verhoord. Het gaat niet om de pesters van die eerste feiten uit 2021, al zou er wel een link bestaan omdat het gaat om minderjarigen uit dezelfde jongerengroep uit de omgeving Sint-Truiden.

Foto ©rdc